Diplomate pozivaju na smirivanje tenzija

Iz Ambasade SAD zabrinuti zbog “eskalirajuće retorike” povodom ustoličenja, poručuju da je bezbjednost građana na prvom mjestu. Iz Delegacije EU ističu da su izjave koje kreairaju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti sa evropskim vrijednostima

47482 pregleda 475 reakcija 124 komentar(a)
Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović
Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović

Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU u Podgorici upozorili da su izjave koje kreairaju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima.

Oni su time odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa događajem koji je će se održati 5. septembra na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici listu su saopštili da je regulisanje vjerskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, te da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mjestom ustoličenja lidera jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori.

”Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i vjerske tenzije i podjele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi dijelovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU”, navode iz Delegacije.

SAD, kako navode iz njihove Ambasade, široko podržavaju slobodu vjeroispovijesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju vjeru, ali i, istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

”Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svjedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC), da blisko sarađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbjednost građana treba da bude na prvom mjestu. Pozivamo sve, građane i političke i vjerske vođe, da doprinesu smanjenju tenzija. Crna Gora je odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji, i svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju”, poručuju iz Ambasade.

Vjerski analitičar iz Beograda, Vladimir Veljković, kazao je da je crkveni običaj da se ustoličenje novog mitropolita - odnosno njegovo uvođenje u tron - obavi u stonoj crkvi i stonom gradu mitropolije.

On je “Vijestima” rekao da se tako postupalo prilikom većine ustoličenja mitropolita i episkopa u SPC.

”To znači da je, iz crkvene i kanonske perspektive, sasvim ispravna odluka da se novi mitropolit crnogorsko-primorski ustoliči na Cetinju”, ističe on.

Dio opozicije - na čelu s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim krugovima - danima podgrijava atmosferu zbog ustoličenja mitropolita Joanikija. U medijima naklonjenim DPS-u, predstojeći događaj - kome će prisustvovati patrijarh SPC Porfirije - naziva se, pored ostalog, “izdajničkim pirom”, čije se održavanje neće dozvoliti.

Portalima i društvenim mrežama kruži poziv na okupljanje na Cetinju, kod Lovćenske vile, 22. avgusta, s kog će se, kako se navodi, poslati poruka da treba odustati od ustoličenja u tom gradu.

Za 27. avgust zakazana je - na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) - vanredna sjednica Skupštine prijestonice, na kojoj će se raspravljati o ustoličenju. Iz SDP-a su prethodno predložili Skupštini prijestonice da “u cilju očuvanja građanskog mira”, pozove organizatore ustoličenja da odustanu od najavljenog događaja u Cetinjskom manastiru.

SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana (DPS) da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti, “kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Cetinja”.

Veljković kaže da uvijek mogu postojati izuzeci zbog kojih se ustoličenje ne može obaviti u stonoj crkvi i stonom gradu, ali da on ne vidi šta bi u ovom slučaju bio razlog da se napravi presedan.

”Rasprava o ustoličenju novog mitropolita je ispolitizovana. Bilo bi fer da se priča ne politizuje, jer to nije put koji vodi smirivanju tenzija i normalizaciji političkog života u Crnoj Gori”, ocjenjuje on.

Iz MCP su nedavno saopštili da prilikom ustoličenja prethodnih mitropolita na Cetinju - Joanikija Lipovca, Arsenija Bradvarevića, Danila Dajkovića i Amfilohija Radovića - koja su se, kako navode, obavljala uz blagoslov ili uz neposredno prisustvo srpskih patrijaraha ili njihovih opunomoćenika, nije bilo protesta.

Veljković kaže da mu se čini da pojedinci pričom o ustoličenju traže za sebe političke poene.

”Mitropolit Joanikije je prethodnih mjeseci govorio da Crkvu, nakon rješavanja pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne interesuje politika. Međutim, sad ispada da politiku, partije i grupacije interesuju dešavanja i postupci u Crkvi”, naglašava on.

Sagovornik navodi da svi, pa i političari, mogu imati primjedbe na postupke crkvenih starješina, ali jedno su, prema njegovim riječima, sporovi koji se mogu rješavati dijalogom u javnosti, a drugo je podizanje tenzija.

”I to porukama koje potencijalno uzimaju u obzir čak i nekakve neprilike i, ne daj bože, sukobe. Od takvih poruka treba odustati”, poručuje on.

Kašćelan ambasadama: Apelujte da ustoličenje ne bude na Cetinju

Gradonačelnik prijestonice uputio je juče pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori u kom je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao na rast tenzija zbog najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

On je pozvao ambasadore, da u dijelu svojih nadležnosti, apeluju na smirivanje tenzija i, kako je rekao, poštovanje volje dijela crnogorske javnosti da se ustoličenje Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mjesto u Crnoj Gori.

”Uvažavam vjerska prava i slobode svih građana, ali vjerujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet”, naveo je Kašćelan, dodajući da je zabrinut trenutnim razvojem situacije i da je u obavezi da učini sve da se eventualne neželjene posljedice spriječe.

Bonus video: