"čuvar zloglasnog logora"

Hrvatska osudila odluku Kotora da bazen dobije ime "Zoran Džimi Gopčević"

"Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose"

37315 pregleda 469 reakcija 118 komentar(a)
Kotor (ilustracija), Foto: Pixabay
Kotor (ilustracija), Foto: Pixabay

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku skupštine Kotora da javni zimski bazen u tom gradu ponese ime "Zoran Džimi Gopčević", koji je, kako je navedeno, bio čuvar zloglasnog logora, prenijela je agencija Hina.

"Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo nadu da će nove crnogorske vlasti "shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja se do prije samo godinu dana činila neupitnom".

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojio je srebrnu medalju, a ima i evropsko srebro i svjetsku bronzu.

Međutim, tokom devedesetih bio je komandir straže u logoru Morinj, sabirnom centru uglavnom civila i malog broja hrvatskih branitelja iz dubrovačke regije.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore usprotivilo se da kotorski bazen nosi ime Zorana Gopčevića.

"Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reakcije Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine", saopšteno je iz veća krajem jula.