Pejović kriv za pad podrške članstvu u EU

Ministar je 2016. rekao da će sva poglavlja biti otvorena do sredine 2017, a 2017. da će biti otvorena do sredine 2018. Vuksanović je, međutim, kazao da će to biti krajem 2018. godine
136 pregleda 17 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović
Aleksandar Andrija Pejović
Ažurirano: 13.11.2017. 20:59h

Crna Gora trebalo je do kraja ove godine da bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji, obećao je početkom prošle godine ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. Međutim, ona još nema ni otvorena sva pregovaračka poglavlja.

Iz Centra za građansko obrazovanje upozoravaju da u ovakvim obećanjima treba tražiti krivca za najnižu podršku članstvu u EU u posljednjih 10 godina.

“Neutemeljene najave uspjeha Crne Gore od strane nosilaca pregovaračkog procesa već nanose štetu i doprinose jačanju zamora koji je već sada vidljiv, kako u administraciji, tako i u javnosti. Ranije najave da će Crna Gora do 2018. završiti sve obaveze i biti interno spremna za članstvo u EU, došli smo do onih da će ipak sva poglavlja do tada biti otvorena, što je u najmanju ruku neozbiljno. Olako licitiranje sa nerealnim rokovima podiže očekivanja, posebno kod građana Crne Gore, dok istovremeni izostanak rezultata posljedično dovodi do razočarenja. Usled toga, ne treba da čudi sve veći pad podrške procesu pristupanja, a sto dovodi u pitanje i legitimitet procesa”, kazala je za “Vijesti” koordinatorka programa CGO za evropske integracije Ana Vujošević.

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je sredinom godine da je podrška članstvu najniža u posljednjih 10 godina i da je pala za 20 odsto u odnosu na 2009.

Ministar je 2016. obećao da će sva poglavlja biti otvorena do sredine 2017, a 2017. obećao da će sva biti otvorena do sredine 2018. Međutim, predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović kazao je da će Crna Gora sva poglavlja otvoriti do kraja 2018.

Na pitanje koji su glavni razlozi u kašnjenju godinu i po u otvaranju svih poglavlja, ministar nije konkretno odgovorio: “Mi smo, kao što smo i planirali, tokom 2017. nastavili s dobrom dinamikom i od preostalih pet za tri poglavlja smo predali pregovaračku poziciju, dok za dva poglavlja radimo na završnom dokumentu. S obzirom da smo priveli kraju obaveze iz početnih mjerila, mogu reći da ovu godinu zaista završavamo s odličnim rezultatima i činjenicom da ćemo se od 2018. isključivo usmjeriti na dalji unutrašnji rad kako bismo postupno zatvarali pregovaračka poglavlja”.

Takođe, nije bio konkretan ni na pitanje da li će kašnjenje sa otvaranjem bitnije uticati na zatvaranje poglavlja, odnosno prijem u EU.

Ministar je kazao da to ne zavisi “samo i isključivo” od Crne Gore nego i od dešavanja unutar EU: “Paralelno sa aktivnostima na otvaranju poglavlja, Crna Gora radi na sprovođenju reformi koje vode ispunjavanju uslova za njihovo zatvaranje. Dakle, proces reformi se odvija planiranim tokom, bez obzira na definisanje datuma za otvaranje, odnosno zatvaranje poglavlja”.

S tim u vezi, predstavnica CGO kazala je da ne očekuje nimalo pozitivan novi nezvanični papir za ključna poglavlja 23 i 24, koji će biti objavljen ovog mjeseca ali ni da će novi izvještaj Evropske komisije konstatovati neke značajne napretke: “Ali će biti precizna analiza stanja koja će nam jasno ukazati na rezultate. Pred nama je faza procesa u kojoj će se sve više insistirati na ispunjavanju postavljenih mjerila od strane EK, a sve će biti manje manevarskog prostora za izbjeganje preuzetih obaveza”, upozorila je Vujoševićeva.

Na pitanje koji su glavni krivci za usporavanje procesa otvaranja poglavlja, kazala je da je u Crnoj Gori on podređen interesima režima:

“U dosadašnjem toku pregovora, reformski procesi sprovođeni su samo onoliko koliko nisu ugrožavali unutrašnje partijske i vezane interese i dok god je situacija takva, teško možemo napredovati dalje. Da bi suštinski sproveli reformu sistema i pripremili se za punopravno članstvo u EU, vlasti moraju prestati sa simulacijom reformskih procesa i raditi na rješavanju nagomilanih problema sa mjerljivim rezultatima, na koje kontinuirano ukazuje i EK. U suprotnom, i novi rok koji je najavio glavni pregovarač da će Crna Gora pristupiti EU 2021. biće još jedan koji ćemo u hodu mijenjati, a koji služi samo za sticanje dnevno-političkih problema”.

Ne zna koliko će poglavlja otvoriti sa EU

Crna Gora je za više od pet godina pregovora otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja a tri privremeno zatvorila.

Ona je na posljednjoj međuvladinoj konferenciji otvorila dva poglavlja i zatvorila poglavlje koje se tiče vanjskih poslova.

Sljedeća konferencija se očekuje u decembru, a iz Ministarstva nisu kazali šta se na njoj može očekivati.

“Od odluke Savjeta EU, odnosno stavova svih 28 država članica zavisi koliko poglavlja ćemo otvoriti na narednoj Međuvladinoj konferenciji”, kazao je Pejović za “Vijesti”.

Vujošević napominje da je za pet godina pregovora, Crna Gora zatvorila samo tri poglavlja, od kojih za dva nije imala mjerila pa su zatvorena istog dana kada su i otvorena.

Hrvatska je, na primjer, za pet godina i devet mjeseci završila pregovarački proces.

Obećanja ministra o otvaranju svih poglavlja:

"U tom pravcu smo Programom pristupanja Crne Gore EU definisali dinamiku reformi i postavili sebi cilj da do 2018. završimo sve obaveze i budemo interno spremni za članstvo." (januar 2016, “Pobjeda”)

"Uvjeren sam da imamo kapacitet da to završimo do sredine naredne godine." (april 2016, “Pobjeda”)

"Imajući u vidu obim i kompleksnost obaveza u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja, cijenim da je realno očekivati da sva poglavlja otvorimo do kraja 2017."(jun 2016, “Vijesti”)

"Cijenim da do sredine naredne godine možemo završiti proces otvaranja poglavlja." (maj 2017, Mina)

Bonus video: