Radulović: Crna Gora podržala inicijativu da se svima koji žele omogući da napuste Avganistan

"Od budućih vlasti u Avganistanu se očekuje da okončaju nasilje u državi i osiguraju poštovanje ljudskih prava, naročito žena, djece i manjina"

15557 pregleda 21 reakcija 18 komentar(a)
Đorđe Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Đorđe Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora je podržala inicijativu međunarodne zajednice kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvori, saopšteno je na vanrednom sastanku NATO ministara vanjskih poslova na temu Avganistan.

Sastanak je održan putem video linka, a učestvovao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

Povod za održavanje susreta, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, je aktuelna zabrinjavajuća situacija u Avganistanu izazvana vojnim napredovanjem talibana u minulom periodu i njihovim zauzimanjem većeg dijela države i glavnog grada, Kabula.

"Saveznice su zajedničkom izjavom potvrdile posvećenost sigurnom i bezbjednom povlačenju svojih i državljana partnerskih država, te ukazale na potrebu da se i Avganistancima, koji to žele, omogući da napuste državu. NATO je trenutno angažovan na osiguranju funkcionisanja aerodroma u Kabulu, a na terenu je i diplomatsko prisustvo koje će nastaviti da koordinira proces evakuacije. Od budućih vlasti u Avganistanu se očekuje da okončaju nasilje u državi i osiguraju poštovanje ljudskih prava, naročito žena, djece i manjina", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Radulović prenio da Crna Gora, kao članica NATO i država koja je bila dio NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), sa posebnom pažnjom prati dešavanja u Avganistanu, tim prije što je svojim višegodišnjim angažmanom, koji je okončan u septembru 2020. godine, doprinosila poboljšanju prilika u Avganistanu sa ciljem postizanja mira, kao jedinog ishoda za sukob u državi.

Crna Gora se pridružila ostalim saveznicama u ocjeni da narod Avganistana zaslužuje da živi u sigurnom i bezbjednom okruženju sa zagarantovanim osnovnim pravima.

Bonus video: