Radovanić: Intenzivnije ćemo se posvetiti procesima koji treba da dovedu do zatvaranja Poglavlja 23 i 24

"Promijenjena metodologija u vezi sa pristupanjem EU dodatno motiviše da ubrzamo proces evropskih integracija. Važan segment u tom procesu je održavanje dobrih i snažnih regionalnih odnosa", napomenuo je

4404 pregleda 160 reakcija 3 komentar(a)
Radovanić i fon Kramon-Taubadel, Foto: GP URA
Radovanić i fon Kramon-Taubadel, Foto: GP URA

Građanski pokret URA, kao dio porodice Zelenih Evrope, ima puno povjerenje Zelenih Njemačke i zagarantovanu pomoć u svim mogućim aspektima", saopštio je generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

On se, kako su kazali iz URE, sastao sa poslanicom Zelenih Njemačke u Evropskom parlamentu (EP), glavnom izvjestiteljkom za Kosovo Violom fon Kramon-Taubadel sa ciljem dogovaranja budućih saradnji i projekata.

Kako je kazao, URA ostaje garant proevropskog puta Crne Gore, a u narednom periodu posvetiće se još aktivnije pitanjima koja se tiču evropskih integracija.

"Već su vidljivi rezultati koje smo postigli u dosadašnjoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Preduzete radnje su tek početak. Intenzivnije ćemo se posvetiti procesima koji treba da dovedu do zatvaranja Poglavlja 23 i 24. To obećanje smo dali i održaćemo ga. Ne odustajemo od Zakona o porijeklu imovine i Zakona o lustraciji, za čija izglasavanja ćemo nastaviti da se zalažemo. Bez njih ne može biti istinskih reformi na polju vladavine prava", istakao je Radovanić.

Na sastanku je bilo razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku regiona, kao i o budućnosti Balkana unutar EU.

"Promijenjena metodologija u vezi sa pristupanjem EU dodatno motiviše da ubrzamo proces evropskih integracija. Važan segment u tom procesu je održavanje dobrih i snažnih regionalnih odnosa", napomenuo je.

Poseban fokus stavljen je na zelene politike i goruća ekološka pitanja u Crnoj Gori.

"Aktivnosti koje smo do sada sproveli na tom planu su naišla na odobravanje od naših EU saveznika, a prije svega se misli na zabranu dalje gradnje malih hidroelektrana (mHe), kao i na raskidanje ugovora sa postojećim. Imajući u vidu klimatske promjene, čije su posljedice ove godine posebno vidljive u različitim krajevima svijeta, na tom polju moraćemo još da radimo. Zatvaranje Poglavlja 27 jedan je od težih i izazovnijih zadataka koji nam predstoje. U narednom periodu saradnja između Zelenih Njemačke i URE biće intenzivirana na korist obije strane", zaključio je Radovanić.

Bonus video: