Građani imali velika očekivanja: Slavlje nakon saopštavanja rezultata izbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Ko je vlast, a ko opozicija

Nije došlo do revizije prošlosti, oslobađanja institucija, preispitivanja porijekla imovine, odgovornosti, nema reformi, sve stagnira, ocijenila potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF). Građani se oslobodili stega jednopartizma i jednoumlja koje im je nametnula bivša vlast, ističu Demokrate. Država pokazuje da je jača od kriminala i korupcije, poručuje Mileta Radovanić (URA)

105610 pregleda 205 reakcija 90 komentar(a)
Građani imali velika očekivanja: Slavlje nakon saopštavanja rezultata izbora, Foto: BORIS PEJOVIC
Građani imali velika očekivanja: Slavlje nakon saopštavanja rezultata izbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Skoro godinu od smjene vlasti u Crnoj Gori, vladajuća većina se još navikava na činjenicu da je vlast, opozicija se teško snalazi u novoj ulozi, postoje naznake da se krenulo u obračun sa organizovanim kriminalom, građani sve manje strahuju da će trpjeti posljedice zbog javne riječi i kritike, ali je izostala odgovornost za brojne afere.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” iz vlasti, poručivši da se problemi koji su nastajali decenijama ne mogu riješiti preko noći.

Iz najveće opozicione partije, Demokratske partije socijalista (DPS), nijesu odgovorili šta se promijenilo u državi od smjene vlasti.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) zamjera što u proteklih godinu dana nije bilo priče o reformama, dijaloga o krupnim pitanjima, obećanog raskida sa klijentelizmom i partijskim zapošljavanjem, kao ni transparentnosti, niti zakonitosti u radu.

Parlamentarni izbori, održani 30. avgusta prošle godine, označili su kraj tridesetogodišnje vladavine DPS-a predsjednika Mila Đukanovića. Većinu na parlamentarnim izborima osvojile su tri koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, čiji su se predvodnici sporazumom obavezali da neće mijenjati spoljnopolitički kurs države, a da će fokus unutrašnje politike biti na borbi protiv kriminala i korupcije.

Sa parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020.
Sa parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020.foto: Luka Zeković

Nakon početnog entuzijazma, nije sve išlo glatko, a kulminiralo je salvom međusobnih uvreda. Do sukoba između DF-a i premijera Zdravka Krivokapića došlo je odmah nakon njegove najave da će Vlada biti ekspertska, što je značilo da će kadar DF-a ostati bez važnih resora. Sve je kulminiralo zahtjevima DF-a za smjenu Vlade i premijera, a za septembar su najavili i proteste...

Krivokapić je više puta ponovio da sam neće podnijeti ostavku i pozvao poslanike DF-a da podnesu inicijativu za smjenu Vlade...

Bošnjak: Iznevjerena su očekivanja građana

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF) kazala je da se boji da se pozitivna energija, energija promjena i ogromna nada u dolazak pravde i bolje budućnosti, pretvorila u istorijsku potrošenu šansu.

Ona je ocijenila da su iznevjerena očekivanja građana, jer nije došlo do revizije prošlosti, oslobađanja institucija, preispitivanja porijekla imovine, odgovornosti, navodeći da nema reformi i da sve stagnira.

”Čak u odnosu na globalna kretanja idemo suprotnim smjerom. Koaliciona većina razjedinjena, Vlada uglavnom neznavena, umišljena, autistična, nedosljedna, korumpirani funkcioneri poraženog režima još uvijek na značajnim pozicijama, podjele po nacionalnim i vjerskim šavovima nikad izraženije, tenzije u društvu na ivici pucanja, prijete nam građanski nemiri, socijalna i ekonomska slika porazna, zdravstvena situacija ozbiljna i pored žrtve koju podnose zdravstveni radnici kao rijetka svijetla tačka i istinski heroji ovog ‘covid vremena’, a što država ne prepoznaje”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Ona je istakla da sve to stvara atmosferu apatije, strepnje i očaja:

”Poraženi režim i kriminogene strukture se konsolidiju. Ako se kao većina ne urazumimo i ne otrijeznimo, ostade Crna Gora, bojim se nepovratno, okamenjena u svojim limitima i podijelama”.

Bošnjak je kazala da jedino od čega je običan narod imao koristi su besplatni udžbenici za osnovce, koje su im kroz izmjene zakona omogućili poslanici vladajuće većine, a ne Vlada.

”Narod je davno rekao - ‘Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi’, a ova Vlada ima konstrukcionu grešku u svojim temeljima i nije odraz volje naroda iskazan na izborima, i zato je neophodna hitna reakcija i novi dogovor parlamentarne većine”.

Demokrate: Prepreka i problema je i dalje mnogo

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da su sama smjena vlasti, ali i ponašanje nove vladajuće većine koja je jasno stavila do znanja da je spremna na konstruktivnu kritiku, na korekcije, na potrebu da se čuje glas naroda, doprinijeli da se građani oslobode stega jednopartizma i jednoumlja koje im je nametnula bivša vlast:

”Više nema straha da će se trpjeti posljedice zbog slobodno izgovorene riječi ili upućene kritike”.

Istakli su da se najveći problemi tiču ekonomije i duboke podijeljenosti u društvu na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi.

Demokrate logo
foto: Demokratska Crna Gora

Kada je riječ o postignućima, Demokrate navode da se mogu pohvaliti da je u Skupštini donijet set socijalnih zakona, poput uvođenja dječjih dodataka, besplatnih udžbenika, povećanje minimalnih zarada, povećanja staračkih naknada…

”Takođe, na fonu mjera koje doprinose boljitku života naših građana, moramo istaći činjenicu da je izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin najdirektnije pomogao građanima što kroz smanjenje računa za struju, što kroz brojne i veoma realne olakšice za plaćanje zaostalih dugova, jer upravo to i jesu najveći problemi sa kojima se naši građani suočavaju”.

Istakli su i da je ministar Milojko Spajić kroz hedžing uspio da ostvari višemilionsku korist za ekonomiju zemlje, ali i da spriječi potencijalne nepotrebne izdatke, “koje prethodna vlast nije umjela ili nije htjela da odradi”.

Navode da su na planu pomirenja, ispravljene dugogodišnje nepravde prema određenim vjerskim zajednicama:

”Objekti koji su pripadali Islamskoj zajednici njoj su i vraćeni, iako su ih predstavnici prethodne vlasti pretvorili u naplatne punktove, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj se vraćaju crkve na Svetom Stefanu, izmijenjen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je proizveo veliko nezadovoljstvo”.

Bečić
Bečićfoto: Savo Prelević

Demokrate ističu da je zahvaljujući predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću došlo je i do smjene starog Tužilačkog savjeta (TS) i da je sad vrijeme za privođenje kraju izbora novog, po mjeri interesa građana, a ne po mjeri bilo koje partije ili pojedinca:

”Radom novog Tužilačkog savjeta i odbora koji će se baviti razrješavanjem mnogobrojnih afera iz prethodnog perioda, vjerujemo da će te afere dobiti epilog, da će akteri istih odgovarati, i da će to predstavljati novu eru u Crnoj Gori, eru vladavine prava, koja je našoj zemlji presudno potrebna”.

Iz te partije navode da je prepreka i problema i dalje mnogo, “iako su učinjeni ili se upravo čine temeljni koraci da se oni riješe”.

Radovanić: Država pokazuje da je jača od kriminala i korupcije

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da je Vlada za proteklih devet mjeseci načinila značajne korake u rješavanju sistemskih problema.

On je ocijenio da izazova ima mnogo i da je naredni period izuzetno kompleksan, ali da se već sada mogu vidjeti namjere i ciljevi kojima se stremi.

Radovanić
Radovanićfoto: URA

Radovanić je kazao da se to prije svega odnosi na odlučnu i nedvosmislenu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

”Danas imamo situaciju da država pokazuje da je jača od kriminala i korupcije, da nema nedodirljivih i da se hapse i privode oni za koje je do skoro smatrano da su jači od sistema. Na tom putu moramo biti istrajni jer je to proces koji zahtijeva vrijeme, veliku posvećenost i određenu dozu rizika, ali ohrabruje činjenica da se na svakom koraku iskazuje spremnost da se sa ovim velikim problemom država konačno obračuna”.

On je istakao da na spoljno-političkom planu Vlada uživa podršku međunarodne zajednice, ali da je pred državom mnogo posla kada je u pitanju ispunjavanje EU agende.

Sa jedne od sjednica Vlade
Sa jedne od sjednica Vladefoto: Vlada Crne Gore

Podsjećajući da je iz Brisela najviše zamjerano što nema napretka u poglavljima 23 i 24, Radovanić ocjenjuje da danas Crna Gora sa novim ljudima na čelu izvršne vlasti ima snage da konačno krene u ispunjavanje uslova iz poglavlja.

”Naročito izazovno i važno za našu državu jeste Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i tome se mora posvetiti posebna pažnja”.

On je istakao da “za razliku od prethodnog perioda sada izvršna vlast aktivno radi na stabilizaciji javnih finansija.

”Da drugačiji pristup u raspolaganju novca svih nas već daje određenje opipljive rezultate najbolje pokazuje uvođenje dječijeg dodatka. To prethodna vlast, za sve ovo vrijeme nije učinila, a nova je, za svega osam mjeseci funkcionisanja uspjela da u budžetu nađe sredstva”.

Đurović: Pitanje odgovornosti za sve afere

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović kazala je da su neminovnost poslije višedecenijskog apsolutističkog i partitokratskog sistema orgomna očekivanja od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

”Upravo su ta očekivanja često sudionike političkih dešavanja gurala u ishitrene poteze zanemarujući procedure. Vladajuća većina se još navikava na činjenicu da je vlast, dok se jednako i opozicija teško snalazi u novoj ulozi”.

Ona je ocijenila da pokušaji dovođenja sistema u normalno stanje imaju najveće prepreke u zagovornicima ekstremnog djelovanja, “koji iako ne najbrojniji, ali svakako najglasniji, stvaraju ambijent stalnog konflikta i osjećaj beznadežnosti kod velikog broja građana”.

”Ipak, svako iole upućen bio je svjestan da se promjene ne mogu desiti preko noći i da je iskorjenjivanje navika stvaranih više decenija težak i dugotrajan posao”.

Ona je istakla da postoje naznake da se krenulo u obračun sa organizovanim kriminalom i da je to za pohvalu.

Đurović
Đurovićfoto: Skupština Crne Gore

”Paralelno sa tim je započeo proces promjena u sudstvu i tužilaštvu, za koje se nadam da će zaista doći do statusa nezavisne grane vlasti. Promjena takođe ima u dijelu socijalne politike, povećanjem minimalne zarade, uvođenjem dječijeg dodatka, besplatnim udžbenicima, povećanjem socijalnih naknada, prepoznavanjem staračkih domaćinstava i slično. Zdravstveni sistem je uspio da sačuva stabilnost uprkos pandemiji, a ujedno i da se uspostavi ekonomska stabilnost narušena i pandemijom, ali i upitnim ulaganjima”.

Istakla je da ono što još nedostaje, a što je od krucijalnog značaja, je pitanje odgovornosti.

”Građani su previše dugo trpjeli, svoje nezadovoljstvo ranijom vlasti iskazali na izborima i sada očekuju da se jasno definišu odgovorni za sve afere, arčenje državne imovine, u krajnjoj liniji za dovođenje najvećeg broja građana na rub egzistencije, i da se svi zakonski procesuiraju”.

Ona je istakla da su za dovođenje društva u normalno stanje potrebne suštinske reforme, koje su tek u naznakama počele.

”Jasno je da okoštalost sistema pruža čvrst otpor promjenama i reformama, kao i da će i četiri godine biti malo, ali je neophodna veća saglasnost i definisanje zajedničkih akcija u sprovođenu reformi u kojoj svi akteri nove vlasti moraju biti na istim talasnim dužinama, što je trenutno i najveći izazov”.

Vujović: Vlast bi da mijenja građanski identitet države

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je da su političke promjene bile neophodne, ali da je načinom na koji su izvedene kompromitovana sama ideja promjena:

”A što je još opasnije, ta vlast je suštinski postala puki izvršilac nacionalističke političko-ideološke agende DF-a”.

On je ocijenio da nova vlast nije došla na reformskom, “već na kleronacionalističkom talasu, u čijoj osnovi je težnja da se promijeni građanski identitet države, kako bi ona kroz nekoliko faza postala onakvom kakvom je zamišljaju velikosprski nacionalisti - jedna od provincija srpskog sveta”:

”Ko to nije vidio tog 30. avgusta ili par mjeseci nakon toga valjda je sada sasvim jasno koja je to glavna linija procesa kojom se Crna Gora želi odvesti pod novom vlašću”.

On je ocijenio da je Crna Gora danas podijeljenija nego ikada upravo stoga što ključni konstituent vlasti DF, “kao realizator politike zvanične Srbije, nameće isključivo teme kojima se želi urušiti građansko i multikulturalno biće države”.

Vujović
Vujovićfoto: SDP

”Imate valjda jedinu Vladu u svijetu koju maksimalno podržava 15-ak odsto parlamenta, premijera religijskog mistika, Skupštinu koju bojkotuje najjači savez u vlasti i koja ne može da zasijeda, budžet koji smo dobili u julu, brutalni revanšizam na svim nivoima, posebno u prosvjeti… Imate na kraju u najosjetljivijim identitetskim i bezbjednosno-obavještajnim resorima najekstremnije velikosrpske kadrove - Vesnu Bratić i Dejana Vukšića”.

On je kazao da je rijetke dobre poteze SDP podržao, kao što je izbor direktora policije, ali je i to, kako navodi, nažalost ostalo u sjenci kršenja Zakona jer nije dato obavezno mišljenje Skupštine.

Istakao je da misija SPC nije duhovna već političko-ideološka - “primarno asimilacija i negiranje Crnogoraca i nametanje četničke ideologije kao vladajuće političke socijalne paradigme u zemlji”.

Vujović je kazao da je zbog svega toga i mnogo čega drugog, danas osjećaj kao da se živi u Crnoj Gori 90-ih godina prošlog vijeka:

”Ako je ovo što danas živimo za nekoga dobar epilog, mi kažemo: ‘Neka, hvala, mi u takvom haosu i društvenom hororu ne želimo da živimo i svim političkim sredstvima ćemo se boriti protiv ovakvog stanja’”.

Bonus video: