Pavićević: Zdravlje Nikšićana u riziku od kancera, odgovorni podgrijavaju tenzije ne bi li se spasili ćelija u Spužu

"Namješteni tenderi i poslovi za posljedicu imaju to što vatrogasci nemaju osnovna sredstva za rad. "Stručnjaci" iz Demokratske partije socijalista (DPS) sa satelitima prošle godine uspjeli su da oštete dva od tri dostupna aviona za gašenje požara..."

4267 pregleda 379 reakcija 10 komentar(a)
Pavićević, Foto: GP URA
Pavićević, Foto: GP URA

Zdravlje građana i građanki Nikšića, ovih dana izloženo je riziku od kancerogenih oboljenja, dok oni koji bi trebalo da snose odgovornost za ovakvo stanje podgrijavaju političke tenzije ne bi li sebe spasili sigurnih ćelija u Spužu, saopštio je danas sekretar nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

"Današnja rekordna zagađenost vazduha ostaviće trajne posljedice po naš i život naše djece, a pored svih napora koje Vatrogasna jedinica čini ne bi li ugasila požare, par požara je i danas aktivno, pa se od dima u Nikšiću ne vidi ni prst pred okom. Sada, i pored izolacija zbog virusa COVID-19, u Nikšiću moramo izolovati djecu, i u tokom poslednjih dana ljeta moramo ih zatvarati, te im na taj način bar malo zaštititi", istakao je Pavićević.

On je dodao da je činjenica je da je ekološko stanje u Nikšiću katastrofalno, i da URA sada, kao dio lokalne vlasti, preuzima odgovornost da to stanje za početak dovedu do minimuma prihvatljivog.

"Ipak, kao odgovorni građani, moramo se zapitati ko je kriv za današnju situaciju u našem gradu, i u skladu sa tim djelovati. Nedomaćinsko upravljanje Nikšićem dovelo je do toga da je požare sada gotovo nemoguće lokalizovati i ugasiti. Namješteni tenderi i poslovi za posljedicu imaju to što vatrogasci nemaju osnovna sredstva za rad. "Stručnjaci" iz Demokratske partije socijalista (DPS) sa satelitima prošle godine uspjeli su da oštete dva od tri dostupna aviona za gašenje požara, pa sada postoji samo jedan, koji, s obzirom na mnoštvo požara koji se dešavaju dnevno, ne stiže do Nikšića i do najnepristupačnijih mjesta na teritoriji oko Budoša, gdje već pola godine i više, takođe zbog loših odlukama prethodne vlasti, gori i deponija Mislov do", rekao je Pavićević. On je kazao i da da se pitanje problema požara u Nikšiću mora što hitnije riješiti, kako bi se spriječio ekocid koji će prema njegovim tvrdnjama u suprotnom, neminovno uslijediti.

"Nova lokalna vlast i novi ljudi garantuju da će se u narednom periodu ovaj problem rješavati po kratkom, ali efikasnom postupku. U planu nove lokalne samouprave je realizacija projekata zaštite životne sredine, nabavke opreme za vatrogasne jedinice, ali i kompletan plan upravljanja otpadom, do izgradnje reciklažnog centra. Zbog toga pozivam sve građane Nikšića da zajedno sačuvamo zdravlje, pozivam ih da prijave svakoga koga vide da namjerno podmeće požar. Štitimo zdravlje, jer naš grad zaslužuje da ponovo prodiše i progleda", zaključio je Pavićević.

Bonus video: