Leković: Opština Bar da 25.000 eura preusmjeri kao pomoć roditeljima za kupovinu školskog pribora

"Opština Bar je prošle godine Budžetom za 2021. godinu za kupovinu besplatnih udžbenika za đake prvake, opredijelila skromnih 25.000 eura. Međutim, kao što znamo Skupština Crne Gore je ove godine izglasala obezbjeđivanje i dodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori, pri čemu je distribucija udžbenika već počela"

5011 pregleda 2 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar Momčilo Leković pozvao je danas Opštinu Bar da "neiskorišćena budžetska sredstva u iznosu od 25.000 eura preusmjeri kao pomoć roditeljima za kupovinu školskog pribora".

"Opština Bar je prošle godine Budžetom za 2021. godinu za kupovinu besplatnih udžbenika za đake prvake, opredijelila skromnih 25.000 eura. Međutim, kao što znamo Skupština Crne Gore je ove godine izglasala obezbjeđivanje i dodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori, pri čemu je distribucija udžbenika već počela. Tako da će ova sredstva vjerovatno ostati neutrošena, odnosno ostaće na računu Opštine Bar", istakao je Leković.

On je dodao da u Baru nažalost postoji veći broj roditelja koji nijesu u prilici da svojoj djeci obezbijede odnosno kupe adekvatan školski pribor.

"Pandemija koronavirusa ispraznila je i onako skromne kućne budžete. Pritom, u našem gradu postoji i zavidan broj socijalno ugroženih porodica. Zato je naš predlog da se sredstva koja su bila namijena za kupovinu udžbenika za đake prvake preusmjere za kupovinu osnovnog školskog pribora, pri čemu bi prioritet imale socijalno ugrožene porodice. Naravno, ukoliko bi kod predsjednika Opštine i aktuelnog opštinskog rukovodstva postojala volja i želja da se iznos od 25.000 dodatno uveća, korišćenjem prije svega sredstava iz tekuće rezerve, odbornički klub Demokratske Crne Gore podržaće i to uvećanje. Ukoliko je pak potrebno sazvati sjednicu SO kako bi se ova stavka u Budžetu izmijenila, stojimo na raspolaganju i predlažemo da se dnevnice za prisustvo sjednici prisutnih odbornika takođe preusmjere za ovu namjenu", kazao je Leković.

On je rekao da model i način distribucije školskog pribora, prijave kao i svu drugu administraciju ostavljaju Opštini na utvrđivanje, pri čemu napominju da se početak školske godine bliži i da bi bilo potrebno odmah reagovati.

Bonus video: