Danilović: Država na ispitu, ako postoje rizici, recite koji su

"Ovo ludilo mora da stane i mora se prestati sa sijanjem straha među građanima", kazao je lider Ujedinjene Crne Gore

15193 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Država Crna Gora, a ne Crkva, je ta koja je na ispitu kada je u pitanju predstojeće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, poručio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

"Nema mjesta uzrujavanju i brizi oko bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori i na Cetinju. U to sam više nego ubijeđen. Konkretno, oko ustoličenja, nije na ispitu Crkva nego država Crna Gora. Ne moram to objašnjavati ljudima koji imaju dobru namjeru i razumiju prava i obaveze svakoga od nas u državi koja se gradi kao demokratska zajednica. Ne bih tek ništa objašnjavao onima koji silu i vlastiti interes pretpostavljaju državi. Apsolutno sam saglasan da je bezbjednost građana na prvom mjestu pa čak i kad se radi o jednom prazničnom danu kakav je ustoličenje Mitropolita", saopštio je Danilović.

Ističe da se mora znati koji su to bezbjednosni rizici, ako se već kaže da oni postoje.

"Ugrožavanje bezbjednosti jednog takvog događaja ne može da završi paušalnom ocjenom ili kakvom floskulom da 'prijeti opasnost'! Bezbjednost mogu ugroziti pojedinci, grupe, pokreti, a službe moraju imenovati one koji su potencijalna prijetnja. Ako bi država na neki volšeban način i iz politikantskih razloga izbjegla ovu preciznu proceduru to bi značilo da ulazimo u zonu bezvlašća u kojemu se isplate prijetnje i ucjene. Svaki sljedeći događaj sličan ustoličenju ili čak oni koji se tiču poželjnih ili nepoželjnih politika mogao bi potom biti osporen, ucijenjen, ili održan pod prijetnjom i to bez posljedica. Za državu i demokratsko društvo to je nedopustivo."

Ako je bezbjednosno sporno ustoličenje mitropolita na Cetinju, dodaje Danilović, moraju se personalizovati i "uzroci".

"Mi smo mala zajednica i svi znamo sve. Ko, dakle, predstavlja bezbjednosnu prijetnju? Ko je spreman da juriša na Cetinjski manastir? Treba li sada, nakon što je ta politika poražena prošle godine na izborima, da bježimo po Crnoj Gori od nekoga? Treba li nam nečija dozvola i pečat da idemo na liturgiju - za desetak dana na Cetinje, a onda pod Ostrog, u Moraču, potom 'saglasnost' ekstremističkih grupa da živimo u svojim domovima. Tražiće nam možda i da djecu ne šaljemo u školu ili onu 'nepoželjnu' prepisujemo u neke druge? Ovo ludilo mora da stane i mora se prestati sa sijanjem straha među građanima".

Država je dužna, ističe Danilović, da građanima i institucijama garantuje sigurnost, i to nije stvar dobre volje.

"Posto Crkva u konkretnom slučaju ne radi ni jednu nezakonitu ili provokativnu stvar svakome, pa i Veselinu Veljoviću, mora biti jasno da je svaki pokušaj sprečavanja kriminalni akt. To je nasilje na koje niko nema pravo niti se može pozivati na slobodu uvjerenja. Na stotine hiljada nas mislimo da Đukanović ne zaslužuje da bude predsjednik pa niko nije kretao do sada da ga silom iseli iz zgrade Predsjednika! Biće, međutim, zaista ohrabrujuće ako po adekvatnoj prijavi nadležni tužilac u međuvremenu ispita najmanje dvojicu službenika policije koji su 22. avgusta bili na neprijavljenom skupu na Cetinju. Među njima, bio je i makar jedan 'vojni bezbjednjak'. U svakoj evropskoj državi, recimo, gospoda Blagojević i Perović, bili bi dužni da saopšte šta su radili na neprijavljenom skupu 'visokog rizika'? Izvinjavam se ukoliko su među protestante bili ubačeni po zadatku - to je već profesionalno ponašanje. Da li će po istom principu biti pozvan na saslušanje Veselin Veljović, savjetnik Predsjednika Crne Gore? Ponavljam, riječ je o neprijavljenom skupu. Ako se tako postupi onda ne treba brinuti za bezbjednost 5. septembra na Cetinju. Ako ne, nama će ubrzo svadbe i sahrane biti skupovi visokog bezbjednosnog rizika", zaključio je Danilović.

Bonus video: