Očekuju da Erdoganov dolazak ojača saradnju

Program posjete turskog predsjednika se usaglašava, još se ne zna sa kime će se sastati. Reis Islamske zajednice i predstavnici bošnjačkih partija optimisti

14203 pregleda 464 reakcija 16 komentar(a)
Erdogan, Foto: Rojters
Erdogan, Foto: Rojters

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, kazao je da očekuje da će država od predstojeće posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana ostvariti neku ekonomsku korist i ojačati saradnju s Turskom.

Fejzić je rekao da su odnosi dviju država prijateljski i da je njihovo partnerstvo, zbog članstva u NATO-u, neupitno.

”Mnogo učenika iz Crne Gore, svih vjera i nacija, dobilo je stipendije Vlade Turske. Govoriti o ulaganjima agencije Vlade Turske - TIKA - je suvišno... Mislim da nema opštine u Crnoj Gori u kojoj TIKA nije nešto napravila. Mnoge države okruženja imale su ekonomsku korist od saradnje s Turskom, tako da očekujem da i Crna Gora ostvari neku korist od Erdoganove posjete. Svakako očekujem intenzivniju saradnju između dvije države”, rekao je Fejzić “Vijestima”.

Fejzić: Mnoge države okruženja imale ekonomsku  korist od saradnje s Turskom
Fejzić: Mnoge države okruženja imale ekonomsku korist od saradnje s Turskomfoto: Boris Pejović

Erdoganova prva zvanična posjeta Crnoj Gori najavljena je za 28. avgust, ali se još ne zna s kim će se turski predsjednik sastati. Iz Ministarstva vanjskih poslova “Vijestima” je nezvanično rečeno da se program posjete usaglašava i da još nemaju nikakve detalje.

Upitan hoće li se sastati s Erdoganom, Fejzić je odgovorio da ne može da otkriva detalje posjete turskog predsjednika.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić, kazao je “Vijestima” da, iako ne zna finalnu agendu Erdoganove posjete, očekuje da se predstavnici BS sastanu sa njim.

”Od posjete očekujemo da bude snažan zamajac intenziviranju bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske. Bošnjaci su, kao narod, most saradnje između Crne Gore i Turske”, istakao je on.

Predsjednik Izvršnog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori Arben Jakupi, takođe ne isključuje mogućnost susreta predstavnika SPP s turskim predsjednikom.

”Pretpostavljamo da će posjeta kratko trajati i da će Erdogan imati sastanke s najvišim državnim zvaničnicima. Kao stranka, gledamo blagonaklono na njegov dolazak u Crnu Goru. Ali i ne samo na njegov, već i na dolazak svakog stranog državnika koji donosi progresivne ideje”, kazao je on “Vijestima”.

Potpredsjednik SPP-a u Crnoj Gori Adnan Muhović, rekao je listu da je Erdoganova posjeta važna i za unapređenje regionalnih odnosa na Balkanu.

”Kad su Bošnjaci u pitanju, očekujemo da Turska u budućnosti više prati naše stvarne elite, a manje nameće svoje favorite”, poručio je on.

Erdogan će, prije dolaska u Crnu Goru, boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), gdje će se sastati s članovima Predsjedništva BiH. Sastanku će, kako je juče lično najavio, prisustvovai i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uprkos tom što bojkotuje rad državnih institucija BiH.

Erdogan ide na svadbu Izetbegovićeve ćerke

Mediji iz BiH ranije su objavili da turski predsjednik dolazi u Sarajevo zbog svadbe ćerke lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Turska ambasada u BiH nije ni potvrdila ni demantovala te medijske navode.

”Oslobođenje” piše da je bračni par Izetbegović prije pet godina u Istanbulu bio gost na svadbi Erdoganove mlađe ćerke.