komentarisao situaciju uoči najavljenog ustoličenja joanikija

Dačić: Ne zanima nas crnogorska nezavisnost, već položaj Srba i SPC

Dačić je ocijenio da su tenzije povodom predstojećeg događaja na Cetinju "drastičan primjer" korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe

7457 pregleda 78 reakcija 79 komentar(a)
Dačić, Foto: Betaphoto
Dačić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko u Srbiji ne dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost, ali da je Beograd zainteresovan za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Dačić je ocijenio da su tenzije povodom najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, "drastičan primjer" korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe.

"Ne znam čime bi to moglo da povrijedi bilo koga u Crnoj Gori osim one koji smatraju da ti manastiri i crkve treba da pripadnu takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovdje se u stvari vraćamo na zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je u međuvremenu promijenjen, ali koji je prijetio da uzme imovinu SPC i dodijeli je CPC", kazao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je za Srbiju bitno da ne postoje "vještački problemi" u odnosima sa Crnom Gorom.

"Za nas nije aktuelna tema crnogorske nezavisnosti, već nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, zanima nas stav Podgorice o političkim pitanjima koja su važna za Srbiju poput Kosova i Metohije. Ne mogu da shvatim da Papua Nova Gvineja ima više razumijevanja za Srbiju po pitanju Kosova od Crne Gore", rekao je Dačić.