Nije moralno sporno lažno svjedočenje za SD?

Iz resora Ratka Mitrovića za “Vijesti” objasnili da “njen angažman u ovom Ministarstvu nije ni pravno, a ni moralno sporan”

12339 pregleda 20 reakcija 16 komentar(a)
"Merulićeva obaveze obavlja stručno, nije bezuslovno osuđena”: Mitrović -, Foto: Vlada Crne Gore
"Merulićeva obaveze obavlja stručno, nije bezuslovno osuđena”: Mitrović -, Foto: Vlada Crne Gore

Jedna od osuđenih za lažno svjedočenje u aferi “Ramada” Kimeta Merulić je šefica Službe za ekonomsko-finansijske poslove Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Iz tog resora na čijem je čelu Ratko Mitrović su “Vijestima” objasnili da njen angažman nije pravno i moralno sporan.

”Tačno je da je rukovoditeljka Službe za ekonomsko-finansijske poslove Kimeta Merulić osuđena uslovnom osudom za lažno svjedočenje u slučaju ‘Ramada’. ​ Dakle, ne radi se o bezuslovnoj kazni zatvora, niti o djelu koje je čini nedostojnom za rad u državnom organu, kao ni o odluci kojom je imenovanoj zabranjeno da obavlja određene poslove u državnoj upravi... Protiv imenovane u Ministarstvu nikada nije vođen nikakav disciplinski postupak. Inače, radi se o izuzetnoj osobi, vrhunskom profesionalcu, sa ogromnim radnim i životnim iskustvom, koja sve svoje profesionalne obaveze obavlja blagovremeno, na zakonit, stručan i efikasan način. Prema tome, njen angažman u ovom Ministarstvu nije ni pravno, a ni moralno sporan”, piše u odgovoru Ministarstva “Vijestima”.

Oni su takođe objasnili da se državni funkcioner ili službenik mogu razriješiti na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima ako su osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora, odnosno ako su osuđeni za krivično djelo koje ih čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu. Dodaju da slične odredbe sadrži i Zakon o radu.

Javnosti nije poznato da li je Merulićeva članica Socijaldemokrata, ali je na sudu dokazano da je jedna od onih koji su pokušali da zataškaju zloupotrebu državnih para za potrebe te partije.

Kao zaposlena u Upravi za željeznicu, ona je osuđena na pet mjeseci uslovno zajedno sa funkcionerom SD Emilom Durumbašićem i direktorom i službenicima Uprave, Jugoslavom Becićem, Milanom Bankovićem i Miroslavom Kukavičićem i službenicom Ministarstva saobraćaja Tanjom Dašić.

Oni su naprije u septembru 2016. kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu, a potom isto uradili tri mjeseca kasnije u Višem sudu kao svjedoci u postupku koji se zbog zloupotrebe službenog položaja vodio protiv bivšeg direktora Direkcije za željeznicu i funkcionera SD Nebojše Obradovića. On je u tom postupku pravosnažno osuđen.

U obrazloženju presude se navodi da su “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom” svjedočili Brajović, funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić”.

Izbjegao osudu: Ivan Brajović
Izbjegao osudu: Ivan Brajovićfoto: Savo Prelević

”…Takođe je pravilno postupio prvostepeni sud ocjenjujući odbranu optuženog N. O. da su dana 23. 07. 2015. godine i dana 14. 01. 2016. godine u salama hotela “R…” održani sastanci D…. kada je našao da je ona sračunata u cilju izbjegavanja krivice, a iskaze svjedoka E. D., K. M., J. B., M. B., T. D. i M. K., kojima se potvrđivala ta odbrana optuženog, našao da su sračunati u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice, pa su navodi žalbi u vezi sa neprihvatljivošću ove odbrane optuženog i iskaza navedenih svjedoka pokazuju kao neosnovani”, piše u odluci Apelacionog suda.

Između ostalog, navodi se i da je Brajović bio upoznat sa organizacijom partijskih skupova: “Dovodeći navedeno u vezu s utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu ‘Ramada’, to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član SD, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016”.

U optužnom predlogu na osnovu koga su osuđeni službenici i funkcioner SD-a Brajovića nema jer je ODT, kako navode, utvrdio da nije lažno svjedočio. Brajović je u to vrijeme bio ministar saobraćaja i potpisao je dokument kojim je plaćen skup SD-a sa računa Direkcije.

Aferu je pokrenio bivši samostalni poslanik Mladen Bojanić koji je sada ministar kapitalnih investicija.

Bonus video: