URA: Pozivamo na razum, MCP da još jednom razmisli o mjestu održavanja ustoličenja

Oni su kazali i da su crnogorske podjele duboko ukorijenjene i da na njihovo rješavanje ne treba ići principom "na nož"

21592 pregleda 381 reakcija 58 komentar(a)
URA, Foto: Građanski pokret URA
URA, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA je partija koja interese svih građana Crne Gore štiti na podjednak način i od osnivanja nastoji da eliminiše duboko ukorijenjene podjele u crnogorskom društvu koje nesumnjivo idu na štetu njegovog razvoja, pa stoga u kontekstu održavanja najavljenog ustoličenja mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) planiranog na Cetinju za 5. septembar, poziva na razum, jedna je od poruka sa sjednice Glavnog odbora URE koji je održan sinoć.

Iz ove partije su saopštili da je država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana i još jednom pozvali nadležne organe da dobro analiziraju bezbjednosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju.

"Naša poruka ide i MCP da uvaži cjelokupni kontekst koji prati ovaj događaj, uzburkane strasti, podignute emocije, zabrinjavajuću epidemiološku situaciju zbog koronavirusa i još jednom razmisli o mjestu održavanja ovog vjerskog čina i odustanu od njegovog održavanja na Cetinju. Sigurni smo da dijelimo mišljenje da se vjerski događaj koji treba da odiše svečanošću ne smije ukaljati zaštitnim ogradama i kordonima policije jer je to i u suprotnosti sa osnovnom ulogom crkve koja je da okuplja a ne razdvaja građane", poručili su iz URE.

Oni su kazali i da su crnogorske podjele duboko ukorijenjene i da na njihovo rješavanje ne treba ići principom "na nož".

"Svi razumni subjekti društva ne treba da dodatno podgrijavaju te podjele već da nastoje da ih racionalno percipiraju i sistemski nastoje otklanjati", zaključuje se u saopštenju URE.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

Bonus video: