Šef za prisluškivanje ide u Europol

Službenik Uprave policije Nikola Rogošić vodio Odsjek za posebne provjere

9779 pregleda 3 komentar(a)
Saslušavan u istrazi slušanja novinara: Nikola Rogošić, Foto: Luka Zekovic
Saslušavan u istrazi slušanja novinara: Nikola Rogošić, Foto: Luka Zekovic

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila da službenika Uprave policije Nikolu Rogošića uputi na rad u Europol kao policijskog oficira za vezu.

”Upućuje se Nikola Rogošić - službenik Uprave policije, u svojstvu policijskog oficira za vezu na rad u sjedište Evropske policijske kancelarije (Europol) na period od četiri godine, sa mogućnošću produženja. O realizaciji ove odluke staraće se ministar unutrašnjih poslova”, piše u odluci Vlade.

Rogošić je ranije bio šef monitoring centra Odsjeka za posebne provjere Uprave policije, a kada je Slavko Stojanović došao na njeno čelo on je postavljen za rukovodioca.

U Odsjeku za posebne provjere, osim prisluškivanja, prikupljaju se i obavještajni podaci, koji se analiziraju i šalju drugim strukturama u UP, koji imaju dozvolu za pristup tim bazama.

Ranije je opozicija, sadašnja vlast, izražavala sumnju da se taj odsek zloupotrebljava ali za to nikada nije bilo dokaza.

Unutrašnja kontrola MUP-a je tokom mandata ministra Raška Konjevića saslušavala nekoliko službenika Odsjeka za posebne provjere, zbog ozbiljne sumnje da su tokom protekle godine zloupotrebljavani uređaji za prisluškivanje.

O tome su ranije pisali mediji, koji su objavili da su izjave tada dali bivši šef Odsjeka Dejan Bašanović i novi Nikola Rogošić, kao i nekoliko službenika Odsjeka.

Svi oni su, kako se navodi, tokom saslušanja tvrdili da nisu zloupotrebljavani uređaji za prisluškivanje, odnosno da su mjere tajnog nadzora provođene isključivo po nalozima tužilaca i istražnih sudija.

Konjević je naložio je tražio kontrolu zakonitosti rada službenika Odsjeka, nakon što je objavljeno da su tadašnji zamjenik glavnog urednika i dvoje novinara prisluškivani od strane policije, kako bi se otkrili njihovi izvori i politički kontakti. B. Ma. - M.R.

Bonus video: