Kašćelan: Joanikije da pozove vjernike na smirivanje tenzija i ustoličenje organizuje van Cetinja

"Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti"

25375 pregleda 724 reakcija 77 komentar(a)
Kašćelan se obraća na sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Kašćelan se obraća na sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje

Pozvam i mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vjernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja, saopštio je danas gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Kašćelan.

Iz Prijestonice Cetinje je saopšteno da je Kašćelan to rekao na vanrednoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje.

"Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti", istakao je Kašćelan.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) je danas saopštila da će se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija obaviti na Cetinju 5 septembra, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kašćelan je rekao da je ustoličenje Joanikija "značajno političko-religijsko pitanje koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo vjerske i nacionalne tenzije, prijeteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbjednost".

"Uvjeren sam da vam nijesu nepoznati stavovi lokalne uprave o mogućim posljedicama najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, ali sam dužan, zbog ukupne situacije koja u bezbjednosnom smislu nije na zadovoljavajućem nivou, da još jednom ponovim da je naš najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti uz poštovanje prava i sloboda svih građana. Javne vlasti moraju obezbijediti dosljednu primjenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države", kazao je Kašćelan u obraćanju odbornicima Skupštine Prijestonice Cetinje.

On je dodao da građanima, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mora biti omogućeno uživanje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te prva na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

"Nažalost, posljednjih mjeseci i sedmica, svjedočimo narativu u kojem se, kroz dnevno-političku prizmu, vješto manipuliše vjerskim i nacionalnim osjećanjima, unosi nemir i podgrijava netrpeljivost među građanima Crne Gore koji pripadaju različitim vjerskim i etničkim grupama. Takva situacija posebno je došla do izražaja u kontekstu najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, a naročito zbog činjenice da se u sekularnoj i građanskoj državi, članici NATO-a i kandidatu za članstvo u EU, sa najviših instanci zakonodavne i izvršne vlasti daje primat jednoj vjerskoj zajednici, dok se ustoličenju vjerskog poglavara daje nivo događaja od državnog značaja. S druge strane građanima koji drugačije misle pripisuju se neprimjereni kvalifikativi i direktno krše Ustavom i međunarodnim aktima garantovana prava i slobode. Na djelu je, dakle, makar verbalno, otvorena diskriminacija, koja činom hirotonije u Cetinjskom manastiru – simbolu crnogorske državnosti i osobenosti, dobija i politički karakter, a sve zbog uloge crkve Srbije na posljednjim parlamentarnim izborima", rekao je Kašćelan.

Po njegovim riječima, "već je saopšteno sa različitih državnih adresa da, u susret najavljenom ustoličenju, bezbjednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, te da su tenzije podignute do te mjere da smo svakodnevno u javnom prostoru zasuti mnoštvom poruka uznemiravajućeg i neprimjerenog sadržaja".

"Sagledavajući pažljivo kontekst dostupnih poruka i informacija, kao i činjenicu da najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih vjenika koji se izjašnjavaju kao Crnogoraci koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema tom sakralnom objektu, lokalna administracija i ja kao gradonačelnik smo mišljenja da bi taj vjerski obred trebalo obaviti van Cetinja. Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim potencijalnim rizicima, ali i instrumenti moći koji proizilaze iz Ustava i zakonskih akata. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i pažljivo sagledavanje svih relevantnih činjenica, a prije svega na poštovanje Ustava Crne Gore", rekao je Kašćelan.

Gradonačelnik Cetinja je poručio da iskreno vjeruje da je dijalog jedini način da se nađe rješenje u svim kompleksnim situacijama, te da u tom kontekstu dodatno cijeni vrijednost ove sjednice.

"Ohrabrujem narodne zastupnike iz vlasti i opozicije da u demokratskoj atmosferi i razmjeni mišljenja dođu do rješenja koje je najprihvatljivije za sve nas. Prije toga, važno je da se svi zapitamo, jesmo li uradili sve što je u našoj moći. Naša zajednička obaveza je da dostojanstveno i odgovorno, nepristrasno i prilježno, danas na Cetinju sačuvamo vrijednosti građanske, antifašističke i evropske Crne Gore i njene prijestonice. Da jasno i nedvosmisleno poručimo da je Crna Gora domovina svih njenih naroda, čija se etnička, nacionalna i vjerska osjećanja poštuju i štite", poručio je Kašćelan.

Kazao je i da su na Cetinju vazda stolovale mudre glave.

"Crnogorski vladari nijesu povlađivali ničijim interesima, već su uvijek, misleći svojom glavom, vladali i vodili svoj narod putem uspjeha i napretka. Crna Gora se mora nositi u srcu, a Ustav i zakoni držati u ruci i po njima djelovati", zaključio je Kašćelan.

Bonus video: