Skupština Prijestonice usvojila zaključke kojima se poziva na smirivanje tenzija uoči ustoličenja Joanikija

Kašćelan pozvao da se ustoličenje obavi van Cetinja, URA smatra da je DPS uradio sve da sroza CPC

10602 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Sa zasijedanja, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa zasijedanja, Foto: Prijestonica Cetinje

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas zaključke kojima se između ostalog poziva na smirivanje tenzija, uoči ustoličenje mitropolita Joanikija.

Predlog Zaključaka Skupštini Prijestonice o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira Skupštini Prijestonice uputio je Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Cetinje

Za predložene zaključke glasali su odbornici kolaicije DPS – SD, Socijaldemokratske partije i Građanskog Pokreta URA. Odbornici Demokratske Crne Gore se nijesu složili sa predloženim zaključcima.

Na sjednici lokalnog parlamenbta ocijenjeno je da je ustoličenje Joanikija događaj visokog rizika.

Odbornici su, kako prenosi RTV Cetinje, pozvali nadležne da doprinesu bezbjednosti građana Prijestonice a Srpsku pravoslavnu crkvu da revidira odluku i da organizuje ustoličenje nekom drugom gradu.

Takođe, Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja mira, pozvala je Upravu policije da skup proglasi visokorizičnim i da zabrani njegovo održavanje.

Predlagač zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira odbornik SDP Nikola Đurašković u uvodnom izlaganju kazao je da je dužnost odbornika da usvajanjem zaključaka doprinesu očuvanju mira i spokoja građana Prijestonice.

On je pozvao organizatore ustoličenja Mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru da taj čin održe na nekom drugom mjestu.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da je dužan da zbog ukupne situacije ponovi da je prioritet očuvanje mira.

“Svjedočimo narativu kojim se manipuliše osjećajima građana, što se posebno očitava u vezi sa ustoličenjem mitropolita, čemu se daje sa jedne strane državni značaj, a sa druge strane vrijeđaju osjećanja građana”, rekao je Kašćelan.

On je podsjetio da je bezbjednosna situacija na Cetinju veoma složena i kazao da je stav njegov i lokalne uprave da se čin ustoličenje obavi van Cetinja.

Kašćelan je pozvao na odgovoran odnos i poštovanje Ustava, a Joanikija da pozove vjernike na smirivanje tenzijama.

Odbornik Demokratske partije socijalista Borislav Pravilović kazao je da iz te partije podržavaju stav da se ustoličenje održi van Cetinja.

Odbornik Građanskog pokreta URA Slavko Janković zamolio je da se iz Skupštine pošalje jasna cetinjska poruka koju DPS nije poslao i naglasio da su do sada sve uradili da srozaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Milo Đukanović je, kako je dodao, dao Njegoševu nagradu Matiji Bećkoviću, što je bilo veliko poniženje za grad. Janković je zamolio da se donesu predloženi zaključci i da se izbjegne konflikt.

Odbornik Demokrata Danilo Mrvaljević poručio je da nema višeg interesa od očuvanja mira. On je naglasio da su predlozi suprotni Ustavu Crne Gore. “Prijestonica danas ne odlučuje o tome gdje će se ustoličiti Joanikije. Poštujući Ustav poštujemo Crnu Goru”, poručio je Mrvaljević i pozvao na smirivanje tenzija.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar javno je pozvala predstavnike državnih organa da realizuju ustavna ovlašćenja i dodala da je sa lokalnog nivoa urađeno sve što je u nadležnosti lokalne uprave.

Bonus video: