Krivokapić: Dijalog, tolerancija i kompromis uvijek daju pozitivne rezultate

"Razgovarali smo i sa građanima i sa predstavnicima MCP, i predstavnicima lokalne samouprave. Imali smo sjednicu Vijeća i kao premijer, podstakao sam održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost. Uradili smo sve što je bila naša dužnost, a što se od nas očekuje u ovako zahtjevnim situacijama"

22149 pregleda 173 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Vlada želi da se vodi pozitivnim, evropskim primjerima i iskustvima koja podrazumijevaju preventivno djelovanje policije, pa je upotreba sile ili represivnih metoda od strane vlasti, koja je simbol slobode i demokratskih promjena u Crnoj Gori, nešto što nikada ne dovodi do pozitivnog rješenja.

To je saopštio premijer Zdravko Krivokapić, na sastanku u Vili Gorica sa ambasadorima država članica Evropske unije u Crnoj Gori.

Krivokapić je učesnicima sastanka, kako je saopšteno iz Valde, poručio da je cilj ovakvih susreta uvijek isti - da se zajednički identifikuju pitanja kojima je potrebno pokloniti posebnu pažnju u narednoj fazi usmjeravanja Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), naročito nakon održavanja prve političke Međuvladine konferencije s EU 22. juna 2021. u Luksemburgu.

Krivokapić je istakao da je Crna Gora i te kako svjesna činjenice da je EU utemeljena na vrijednostima otvorenog društva i zajedništva, inkluzivnosti, dijalogu, toleranciji i prožimanju različitosti i da su upravo to vrijednosti koje baštini aktuelna Vlada Crne Gore.

On je, kako je saopšteno, istakao da se cjelokupno društvo već dva mjeseca bavi pitanjem svečanog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, ali na način koji se "ne može uvijek ocijeniti kao sasvim racionalan i dobronamjeran", te da je intencija Vlade sve vrijeme bila da se svi građani Crne Gore priklone razumu i toleranciji.

"Nismo se štedjeli. Razgovarali smo i sa građanima i sa predstavnicima MCP, i predstavnicima lokalne samouprave. Imali smo sjednicu Vijeća i kao premijer, podstakao sam održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost. Uradili smo sve što je bila naša dužnost, a što se od nas očekuje u ovako zahtjevnim situacijama", rekao je Krivokapić.

On je dodao da aktuelna Vlada želi da se vodi pozitivnim, evropskim primjerima i iskustvima koja podrazumijevaju preventivno djelovanje policije.

"Raduje me činjenica da je Mitropolija crnogorsko primorska, Srpske pravoslavne crkve, odlučila da vjersko okupljanje ograniči na prostor porte Cetinjskog manastira, uz molitveno prisustvo crkvenih velikodostojnika i predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore. Nadam se da će mir, razumijevanje i ono što najviše nedostaje Crnoj Gori, a to je tolerancija, ipak da prevlada. Mir i stabilnost nemaju alternativu i na tome intezivno radimo” kazao je Krivokapić.

Premijer je izrazio nadu da će i svi politički čimbenici u Crnoj Gori, bez izuzetka, pokazati visoku savjesnost i odgovornost, "jer je Mitropolija crnogorsko primorska napravila veliki iskorak u korist građanske tolerancije, razumijevanja, ljubavi i mira, i odustala od neupitnog prava da upriliči veliko, svenarodno sabranje".

Ovim postupkom, kako je naveo Krivokapić, "sužava se prostor svima koji bi željeli da planiranim, isceniranim incindentima i sukobima, politički profitiraju, a na štetu građana Crne Gore".

Iz Vlade je saopšteno i da je Krivokapić ambasadore upoznao i sa odlukom Ministarstva zdravlja koju je MCP kao organizator svečanosti, svakako dužna da ispoštuje.

Krivokapić je kazao i da je Vlada odlučila da ne održi planiranu priredbu "Luča slobode" u znak prošlogodišnjeg izbornog trijumfa, ali je rekao da se nada da će Skupština Crne Gore, 30. avgust upisati u kalendar državnih praznika demokratije.

Krivokapić je kazao da bi se postigao zacrtani cilj – članstvo u EU, Vlada je svjesna da je dužna da podstiče politički dijalog o svim pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu u Skupštini, te da se trudi i da svim unutarpolitičkim subjektima pošalje poruku da se što prije, i dejure i defakto, mora postići društveni konsenzus, kako bi dominantna opredijeljenost građana Crne Gore za EU bila ispoštovana do kraja. "Po pitanju poglavlja 23, novoformirani tim, u okviru Ministarstva pravde, na čijem čelu se nalazi državni sekretar Bojan Božović, radi vrlo predano i intezivno, kao i ministarstva u čijoj nadležnosti su ostala pregovaračka poglavlja. Borba sa organizovanim kriminalom već pokazuje izuzetne rezultate. Moram da pohvalim Upravu policije i Upravu prihoda i carina koji su uspjeli da, uz pomoć međunarodne zajednice, zaplijene više od tone kokaina", poručio je Krivokapić.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je izrazila nadu da će nastupajuća sedmica upravo pokazati kapacitet Crne Gore da se kreće evropskim putem.

"Dijalog je nešto što EU podrazumijeva i na čemu insistira. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, dijalog i zajednički rad svih donosilaca odluka u interesu svih građana. Očuvanje tradicije međuetničkog i međuvjerskog mira i sklada ključno je za njenu evropsku budućnost,” poručila je ambasadorka Popa.

Otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Crnoj Gori, Petra Gradišek, iznijela je zvanični stav i očekivanja Slovenije da će crnogorska Vlada uspjeti da se izbori sa svim aktuelnim i budućim izazovima, na dobrobit svih građana Crne Gore.

"Evropska staza je najvažnija za Crnu Goru, a Slovenija koja predsjedava EU, očekuje od Vlade da uloži dodatne napore na sprovođenju svih politika koje vode ka EU. Slovenija će nastaviti da podržava sve zemlje Zapadnog Balkana na tom putu”, poručila je Gradišek, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: