Erdogan: Bečić doprinosi jačanju međuvjerskog i međunacionalnog sklada

Bečić je tokom susreta ocijenio da su intenzivnija spoljnotrgovinska razmjena, jačanje ekonomskih, kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje ciljevi koji će u narednom periodu biti prioritet

49573 pregleda 447 reakcija 18 komentar(a)
Erdogan i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Erdogan i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.08.2021. 21:56h

Crna Gora jedan od najznačajnijih faktora mira na Balkanu, kazao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom susreta sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

On je, kazali su iz Skupštine, istakao lični doprinos Bečića na polju jačanja međuvrjerskog i međunacionalnog sklada.

"Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je značaj nastavka razvoja ekonomske i kulturne saradnje dvije zemlje te najavio da će do kraja ove godine biti održan veliki ekonomski sastanak Crne Gore i Turske sa konkretnim zaključcima o podršci u izgradnji putne i druge infrastrukture. Kazao je da se uskoro može očekivati posjeta predsjednika turskog parlamenta i istakao važnost saradnje među poslanicima", navodi se u sapštenju.

Kako su kazali, Bečić je tokom susreta ocijenio da su intenzivnija spoljnotrgovinska razmjena, jačanje ekonomskih, kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje ciljevi koji će u narednom periodu biti prioritet.

"Kako je istaknuto obje zemlje prepoznaju i važnost jačanja turističke saradnje, te prevazilaženja potencijalnih poteškoća u toj sferi. Navodeći da je Crna Gora mala, ali zemlja velikih prirodnih potencijala, te da su njeno posebno bogatstvo vjerske i nacionalne različitosti, predsjednik Bečić je poželio dobrodošlicu predsjedniku Republike Turske ističući da je zvanična posjeta istorijska."

„Odnosi Crne Gore i Republike Turske odlični su zahvaljujući kontinuiranoj saradnji na najvišem nivou, a Vašom današnjom posjetom ispisujemo najljepše stranice odnosa dvije države“, kazao je Bečić.

Redžep Tajip Erdogan, Aleksa Bečić
foto: Twitter/Aleksa Bečić

On je podsjetio na formiranje Grupe prijateljstva dva parlamenta i najavio potpisivanje memoranduma o saradnji koje će se realizovati prilikom posjete predsjednika Velike narodne skupštine Turske Mustafe Šentopa Crnoj Gori, koja se očekuje uskoro, što je, tvrde iz Skupštine, pozdravio i afirmisao Erdogan.

"Govoreći o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori, Bečić je kazao da ga posebno raduje činjenica da je na čelo parlamenta izabran i glasovima njihovih predstavnika, ta da ima odličnu saradnju sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, podsjetivši da je ispravljanje više decenijske nepravde i vraćanje džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici uvaženi Reis ocijenio kao najljepšu bajramsku čestitku. Naglasio je da je crnogorska dijaspora snažan most saradnje dvije države", kazali su iz Skupštine.

Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

Kako navode, dodao je da posebnu zahvalnost duguje Turskoj na ukazanoj pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona.

Bonus video: