GI "21. maj": Tri osobe bile zadržane u policiji zbog majica koje je poručila CPC

Zeković smatra da je cilj policijske intervencije da se sprovede politički motivisani pritisak i da se "zastraše građani koji podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu"

30477 pregleda 157 reakcija 135 komentar(a)
Centar bezbjednosti Podgorica (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Centar bezbjednosti Podgorica (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2021. 21:18h

Tri osobe iz Podgorice i Cetinja danas su gotovo osam sati zadržane u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica zbog majica sa likom Svetog Petra Cetinjskog, čiju izradu je naručila Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), saopšteno je iz Građanske inicijative "21. maj".

Koordinator i član Savjeta GI “21. maj” Aleksandar Saša Zeković saopštio je da su građani pušteni i da im ništa nije stavljeno na teret, ali da je zadržano vozilo i majice koje su prevozili.

"Saslušavani su radnici štamparije i provjeravana poslovna dokumentacija u vezi ovog posla sa majica koja je bila u potpunosti uredna", saopštio je Zeković.

On je ranije apelovao na Upravu policije da, bez daljeg odlaganja, pusti trojicu građana na slobodu.

"Crnogorska pravoslavna crkva je poručila izradu tri hiljade majica sa likom svetog Petra Cetinjskog. Tim povodom kombi vozilo koje se uputilo ka Podgorici da bi preuzelo majice zaustavljeno je na izlazu iz Cetinja, a kako je imalo uredno dokumentaciju za službeni put, nastavilo je kretanje ka Podgorici. Pošto je u štampariji preuzeo majice, vozač kombija je zaustavljen od strane dva patrolna vozila. Iako je posjedovaosvu urednu dokumentaciju lišen je slobode, a potom i vlasnik i magacioner štamparije. Izjavu ovim povodom u službene prostorije policije dao i vlasnik kombi vozila, koji nije zadržavan i nema primjedbi na postupanje policije", naveo je Zeković u ranijem saopštenju.

GI “21. maj” je, kako je kazao, od strane porodica i kolega osoba lišenih slobode informisana da se prema njima postupalo profesionalno i da nisu imali primjedbi na tretman u prostorijama za zadržavanje.

Zeković je ranije danas zatražio od Uprave policije da "vrate oduzete majice", ukazujući da majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog "nijesu i ne mogu biti pogodno sredstvo za izvršenje nekog krivičnog djela ili prekršaja, pa otuda nema osnova da se ti predmeti privremeno oduzimaju".

Ocijenio je da je cilj policijske intervencije da se sprovede politički motivisani pritisak i da se "zastraše građani koji podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu" i vlasnike i osoblje preduzeća koji sarađuju sa tom vjerskom zajednicom i odvrati ih od svake buduće podrške i saradnje.

"Političko i vjersko angažovanje i pravo na javnu kritiku vlasti ne može se tretirati kao krivično djelo a bavljanje ljudskim pravima nije i ne može biti neprijateljska i antidržavna djelatnost", zaključio je Zeković.

Bonus video: