održana sjednica savjeta za vladavinu prava

Vlada "odlučna da državu očisti od kriminala" i pripremi za punopravno članstvo u EU

Predsjednik Vlade kazao da je značajan posao odrađen, ali da se tu ne smije stati

9253 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Zoran Đurić
Foto: Vlada Crne Gore/Zoran Đurić

Vlada aktivnostima koje u kontinuitetu preduzima, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, demonstrira jasno opredjeljenje da vladavina prava bude temelj na kojem će - na zdravim osnovama - izgrađivati crnogorsko društvo, saopštio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je danas predsjedavao drugom sjednicom Savjeta za vladavinu prava.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da nedavno izvedena akcija zapljene droge pokazuje odlučnost države i spremnost institucija, prije svega policije i carine, da Crnu Goru očiste od kriminala i pripreme za punopravno članstvo u EU. Kazao je da je značajan posao odrađen, ali da se tu ne smije stati "jer nas na putu prema EU očekuje još dosta posla".

On je istakao da radne grupe za poglavlja 23 i 24, uz podršku Kancelarije za evropske integracije, "obnovljenom energijom" rade na svim obavezama u vladavini prava i to na dva nivoa - donošenju dinamičkih planova koji sadrže konkretne prioritetne aktivnosti koje vode do ispunjenja privremenih mjerila, za period do kraja 2021; te samoprocjeni ispunjenosti privremenih mjerila.

Savjet je, kako je saopšteno, pored stanja u poglavljima 23 i 24, razmotrio i tekuće aktivnosti u okviru borbe protiv organizovanog kriminala.

Sjednici su, pored Krivokapića, prisustvovali i članovi Savjeta: ministar unutrašnjih poslova i koordinator MPLJMP Sergej Sekulović, glavna pregovaračica Zorka Kordić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktorica ASK Jelena Perović, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, te, u svojstvu zamjene, zamjenik predsjednika Sudskog savjeta Dobrica Šljivančanin, a po pozivu i šef RG 23 Bojan Božović, šefica RG 24 Majda Mulić i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.