Crna Gora "izborna autokratija"

U odnosu na 2019. indeksu liberalne demokratije Crne Gore je isti, 0,35, ali je u odnosu na 2010. godinu, kada je bio 0,41, značajno pogoršan.

6462 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crna Gora je prema indeksu liberalne demokratije (LDI) švedskog instituta V Dem zauzela 94. mjesto i, kao "izborna autokratija", našla se u donjoj polovini liste od 179 država.

U odnosu na 2019. indeksu liberalne demokratije Crne Gore je isti, 0,35, ali je u odnosu na 2010. godinu, kada je bio 0,41, značajno pogoršan.

Godišnji izvještaj o demokratiji Instituta V-Dem na Univerzitetu u Geteborgu, sažima stanje liberalne demokratije u svijetu 2020. godine u odnosu na razvoj događaja u posljednjih deset godina i na osnovu podataka o aspektima demokratije, kao što su slobode i nezavisnost medija i civilnog društva, zakonodavnih tijela, pravosuđa, ljudskih prava i srodnih oblasti.

U izvještaju su države podijeljene u četiri grupe, kao liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autokratije i zatvorene autokratije.

Crna Gora spada u grupu izbornih autokratija.

Od država regiona, Slovenija je na 40. mjestu, Hrvatska na 44, Kosovo na 78, Albanija na 85, BiH na 96, a Srbija na 119. mjestu. Srbija se našla među pet zemalja u svijetu koje najbrže klize u autokratiju, poslije Brazila, Turske, Mađarske i Poljske.

U izvještaju, koji se bavi analizom varijacija demokratije, ukazuje se da su zemlje koje klize ka autokratiji brojnije od naprednih zemalja, kao i da u posljednjih deset godina nijedna zemlja u Sjevernoj Americi i Zapadnoj i Istočnoj Evropi nije napredovala u demokratiji, „dok su Mađarska, Poljska, Srbija, Slovenija i SAD bilježile konstantan pad“.

"Države u Istočnoj Evropi, kao što su Mađarska, Poljska i Srbija nastavile su pad poslije stalnih napada na pravosuđe i ograničenja medija i civilnog društva. Sjedinjene Američke Države značajno bilježe pad LDI sa 0,86 u 2010. na 0,73 u 2020, što je djelimično posljedica ponavljanih napada predsjednika (Donald) Trampa na medije, opozicione političare i značajnog slabljenja zakonodavnih provjera i ravnoteže izvršne vlasti", piše u Izvještaju.

Najbolje rangirane su Danska, Norveška, Kosta Rika, Švajcarska, Novi Zeland, Finska, Njemačka, Estonia I Holandija, i one su označene kao liberalne demokratije.

Bonus video: