Krvavac: Vlada da krene u rješavanje problema pljevaljske Vektre Jakić i nagomilanih dugovanja

"Smatramo da je Dragaan Brković eklatantan primjer skorojevićevskog bogaćenja, pogotovo preko leđa građana Pljevalja, koje je mislio ponižavati do besvijesti. Na našu sreću, a na žalost Dragana Brkovića, sa novom državnom upravom nema pogađanja, već će mač zakona i pravne države veoma brzo osjetiti na svojoj koži"

10929 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Demokratska Crna Gora pozvala je Vladu Crne Gore da što prije krene u rješavanje problema pljevaljske Vektre Jakić, i nagomilanih dugovanja koja je ostavio prema radnicima i Opštini Pljevlja, vlasnik te drvoprerađivačke kompanije, pritvoreni crnogorski biznismen Dragan Brković.

U toj partiji smatraju da je Brković “eklatantan primjer skorojevićevskog bogaćenja, pogotovo preko leđa građana Pljevalja, koje je mislio ponižavati do besvijesti”.

“Nakon više od 15 godina izrabljivanja pljevaljskih resursa,nakon više od 15 godina ponižavanja i maltretiranja pljevaljskih radnika i sirotinje, nakon više od 15 godina uništavanja šuma i gušenja malih koncesionara, dočekali smo da jedan od simbola prethodne vlasti, tajkun Dragan Brković bude priveden zbog svih nepočinstava koje je u svom poslovanju učinio prema crnogorskoj privredi. Ovim putem želimo da skrenemo pažnju svih relevantnih državnih organa, sudskih instanci i Vlade Crne Gore da su nezakonite radnje i ekonomsko divljanje Dragana Brkovića bili mnogo veći u Pljevljima i u kompaniji “Vektra Jakić” nego što je to slučaj u drugim firmama koje je ovaj tajkun blizak režimu DPS a posjedovao u svom vlasništvu”, kazao je na konferenciji za novinare član Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Bojan Krvavac.

Smatra da je važno da u procesu utvrđivanja odgovornosti ustanovi ko je od prethodne nomenklature državne vlasti kriv što se nikada ozbiljno nije krenulo u proces naplate koncesione naknade Vektre Jakić.

“Danas ovo tajkunsko preduzeće po osnovu koncesione naknade opštini Pljevlja duguje preko četiri miliona eura, dok se lokalna komunalna preduzeća guše u dugovima i konstantno su u blokadi računa od strane poreske uprave zbog neizmirenih dugovanja. Ovim putem pozdravljamo spremnost Vlade Crne Gore da se obračuna sa svima koji su se preko leđa građana nelegalno obogatili, a smatramo da je Dragaan Brković eklatantan primjer skorojevićevskog bogaćenja, pogotovo preko leđa građana Pljevalja, koje je mislio ponižavati do besvijesti. Na našu sreću, a na žalost Dragana Brkovića, sa novom državnom upravom nema pogađanja, već će mač zakona i pravne države veoma brzo osjetiti na svojoj koži upravo onako kako su radnici Vektre Jakić osjećali sva njegova nezakonita postupanja, ponižavanja, neisplaćivanje plata, maltretiranja i šikaniranja više od deceniju i po”, kazao je Krvavac.

Smatra da Brković u svom vlasništvu ne bi mogao da posjeduje gater na dizel gorivo, a ne da na gazduje pljevaljskim šumama.

“Dati kompaniji sa ovako osionim i bahatim ponašanjem prema Pljevljima šumsko bogatstvo na upravljanje, to je kao da ste dali miševima da čuvaju sir. A upravo je to uradila prethodna vlast,na čelu sa Milom Đukanovićem. Zaista je nepojmljivo da se na poslovanje kompanije “Vektra Jakić” , koja je uništila pljevaljske šume, čije ekonomsko poslovanje teško mogu objasniti najbritkiji ekonomski umovi svijeta, koja se prema radnicima i našim sugrađanima ponaša kao da su berači na poljima pamuka, niko iz lokalne uprave ne oglašava i dalje, sedma godina za redom, kao da se poslovanje Vektre Jakić odigrava negdje u Latinskoj Americi, a ne u našem gradu. Mada nije im ni lako kada su na sva zvona najavljivali Dragana Brkovića kao investitora koji će preporoditi Pljevlja a u stvari je u crno zavio čitavu jednu granu privrede u našoj opštini”, rekao je Krvavac.

Član Demokrata Ivan Čavić smatra da podaci Uprave prihoda i carina najbolje govore ukakvom haosu je kompanija “Vektra Jakić” koja se nalazi na spisku 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

“Za poreze po osnovu PDV, poreza na dobit , koncesija Vektra Jakic duguje preko 9 miliona i 470 hiljada eura , dok je ukupni dug Vektre Jakic po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja oko 840 hiljada eura. Dug kompanije “Vektra Jakić” prema opštini Pljevlja iznosi oko 6 miliona i 250 hiljada eura. Po osnovu koncesione naknade Uprava za šume godišnje je trebalo od Brkovića da prihoduje 1,6 miliona eura. U naročito teškom socijo-ekonomskom položaju su sadašnji i bivši radnici. Prema svjedočenju bivših radnika koji imaju sudske presude, kojim se duguje i po 10 plata, ali ne mogu da naplate potraživanja, iako su predate sudskom izvršitelju, dok se pojedinim sadašnjim duguje i preko 15 plata ,pa se postavlja pitanje kako ovi ljudi da naplate svoja potraživanja”, kazao je Čavić.

Smatra da Vlada treba da nađe model da se isplate dugovanja radnicima, a opština Pljevlja, koja se hvali viškom para u budžetu makarjednokratno pomogne radnike koji su u teškom materijalnom položaju.

“Stoga zadatak Vlade bi trebao da bude pronalazak partnera koji mogao obezbjedi da kompanija “Vektra Jakić” obnovi poslovanje i iskoristi puni potencijal koji posjeduje. Bivši premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade održane u Pljevljima 17. oktobra 2019.godinne, kazao je da će se naći model kako bi se dug “Vektre Jakić”, kompenzovao za dug koji prema državi za poreze i doprinose ima Opštini Pljevlja. Marković svoje obećanje nije ispunio.To je još jedno u nizu obećanja koje predhodna trodecenijska vlast nije ispunila prema opštini Pljevlja, a posle koje su ostale ugašene fabrike i propale privatizacije ovde u Pljevljima, a i širom Crne Gore”, rekao je Čavić.

Njegov partijski kolega Miljan Rovčanin smatra da otvaranje novih proizvodnih pogona u oblasti drvne industrije, uz iskrišćenje postojećih, mogao bi da bude jedan od zamajaca oporavka i pokretanja uništene privrede u Pljevljima.

“Ozdravljenje kompanije “Vektra Jakić” omogućilo bi upošljavanje dobrog dijela radnika koji su bili ranije dio kompanije, takođe i novo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Projekat bi doprinio razvoju privrede u Pljevljima i ekonomije Crne Gore,što bi doprinijelo I bolji životni standard stanovništvu.

U okviru kompanije postoji niz zavisnih cijelina, čija djelatnost je veoma konkurentna na tržištu , čiji proizvodi imaju sigurnu tržišnu valorizaciju”, rekao je Rovčanin.

Akcenat, ističe Rovčanin, treba staviti proizvodnju finalnih proizvoda od drveta “Pokretanjem proizvodnje namještaja otvorila bi se nova radna mjesta, doprinijelo bi se finalizaciji proizvodnje, privukla bi se stručna radna snaga. Potražnja namještaja i drugih poizvoda od drveta na tržištu je velika i dalje raste.Trend u ovoj oblasti pokazuje da će rast potrošnje drveta i proizvod od drveta nastviti u narednih 15, 20 godina. Drvna industrija je veliki potencijal I razvojn šansa sjevera države,koja može da zaposli hiljade radnika. Do sad smo izvozom drvnih sirovina razvili fabriku namještaja u susjednim zemljama, dok kod nas drvna industrija je nedovoljno razvijena ili je uopšte nema. Mi se nadamo da će u budućnsti kompanij “Vektra Jakić” početi sa proizvodnjom i postati jedna od vodećih drvoprerađivačkih kompanija”, rekao je Rovčanin.

Bonus video: