Radulović: Nauka i diplomatija otvaraju vrata budućnosti

Radulović je, u kontekstu pregovora koji se odvijaju po novoj metodologiji, kazao da SEIIST predstavlja pozitivan primjer saradnje zemalja ZB i članica Unije na projektu velikih razmjera

9585 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Nauka i diplomatija pod okriljem mađunarodnog koncepta „Nauka za mir“ otvaraju vrata budućnosti, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da dio te budućnosti predstavlja Institut za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), saopšteno je da je Radulović u telefonskom razgovoru sa evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marijom Gabriel, ocijenio da je taj projekat važan za razvoj nauke i njene uloge u liječenju kancera u regionu.

„Njegova realizacija doprinijeće jačanju povjerenja i naprednijoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Smatramo da su za uspjeh SEEIIST-a, ključni kontinuirana podrška i partnerstvo Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Gabriel je, kako su kazali iz MVP, kazala da je jedan od benefita programa održavanje ravnoteže u Regionu.

Ona je kazala da očekuje da će učesnice SEEIIST-a na predstojećem Samitu “Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan (ZB)” potvrditi svoju političku spremnost usvajanjem dokumenata od značaja za oblast nauke i inovacija.

Garbiel je ocijenila da će lideri, svojim potpisom učiniti značajan korak u pravcu realizacije planova EU – ZB u ovoj oblasti, naglasivši značaj učešća Crne Gore.

Radulović je, u kontekstu pregovora koji se odvijaju po novoj metodologiji, kazao da SEIIST predstavlja pozitivan primjer saradnje zemalja ZB i članica Unije na projektu velikih razmjera.

On je, kako su naveli iz MVP, podsjetio da je Crna Gora privremeno zatvorila poglavlje koje se tiče nauke i istraživanja.

“Stav Crne Gore je da sve uključene strane moraju investirati svoje najbolje resurse, garantujući tako najveći kvalitet, ali istovremeno osiguravajući snažan osjećaj pripadnosti projektu”, kaže se u saopštenju.

Radulović je dodao da je pandemija uslovila usporavanje, ali i izrazio očekivanje da će Samit biti važna prilika da se implementacija te ideje ponovo aktuelizuje i dobije podsticaj za dalji razvoj.

Iz MVP-a su kazali da je Radulović zahvalio Gabriel na doprinosu uvođenju besplatnog roaming servisa za region, dodajući da je realizacija te inicijative dala dugoročan doprinos snaženju komunikacije na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: