Duško Marković ispred Skupštine Crne Gore (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Zovu na mir, dok se spremaju za Cetinje

Bivši premijer neće podnijeti inicijativu, to očekuje od Vlade ili 27 poslanika, rečeno "Vijestima". Predsjednik države u saopštenjima sa zvaničnih susreta poziva na dijalog i razumijevanje, dok paralelno šalje poruke podrške onima koji organizuju proteste i najavljuje dolazak

81994 pregleda 483 reakcija 170 komentar(a)
Duško Marković ispred Skupštine Crne Gore (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Duško Marković ispred Skupštine Crne Gore (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Demokratska partija socijalista (DPS) nije podnijela Skupštini Crne Gore predlog rezolucije o zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u državi, kao ni zahtjev za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se usvojio taj akt, na šta je prekjuče pozvao poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković - potvrđeno je “Vijestima” iz parlamenta.

DPS, prema informacijama lista, to i ne namjerava da učini, a njegov lider i dio poslanika su najavili da će u nedjelju, 5. septembra biti na protestnom skupu na Cetinju.

”Ništa se formalno ne podnosi parlamentu, jer su Ustav Crne Gore i Poslovnik Skupštine jasni - potrebno je da to uradi 27 poslanika, ili Vlada. Tako da je sad na njima odluka da li su zainteresovani za kompromis ili ne. Jedan poslanik ne može podnijeti inicijativu”, rekao je “Vijestima” sagovornik blizak bivšem premijeru.

Marković tražio hitnu sjednicu, ali DPS nije podnio zahtjev Skupštini -
Marković tražio hitnu sjednicu, ali DPS nije podnio zahtjev Skupštini -foto: Boris Pejović

Vanredno zasjedanje, prema Ustavu i Poslovniku, može inicirati i šef države. U Poslovniku piše da predsjednik izuzetno može zahtijevati sazivanje sjednice Skupštine u roku kraćem od 15 dana.

”Predlog rezolucije o zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori, na čije je usvajanje pozvao poslanik DPS-a Duško Marković nije stigao u Skupštinu Crne Gore. Takođe, nije bilo zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice parlamenta. Saglasno Ustavu, država je odvojena od crkava i vjerskih zajednica, te shodno navedenom ne može uređivati odnose unutar vjerskih zajednica. Kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednik Skupštine Crne Gore uzeo je aktivno učešće u radu sjednice koja je rezultirala zaključcima koji su jednoglasno utvrđeni, a isti su potpuno jasni i njih se predsjednik Aleksa Bečić apsolutno pridržava. Tim zaključcima, pozivaju se svi na mir, toleranciju, suzdržanost, smirivanje tenzija, poštovanje ljudski prava i vjerskih sloboda, kao i na iskazivanje očekivanja da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da djeluje saglasno svojim zakonskim nadležnostima”, navode u odgovoru “Vijestima” iz Skupštine.

Zvaničnici policije i Ministarstva unutrašnjih poslova juče su saopštili da će učiniti sve da svima bude garantovana bezbjednost i pozvali medije da pomognu u smirivanju tenzija uoči ustoličenja Joanikija za mitropolita.

Marković je u ponedjeljak pozvao predsjednika Skupštine da zakaže hitnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se usvojila ta rezolucija. On je javno predložio inicijativu zbog ustoličenja, gotovo istovremeno kada su sa pres konferencije njegove kolege iz DPS-a najavile da će biti u prijestonici na protestu protiv intronizacije novog poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) u Cetinjskom manastiru.

Cetinjski manastir
Cetinjski manastirfoto: Privatna arhiva

”Crna Gora se danas nalazi na sudbinskoj raskrsnici - ili će se nastaviti s nerazumijevanjem koje može da preraste u građanske sukobe, ili će mudrost zaustaviti nestabilnost u koju neumitno tone naše društvo. Nema danas među nama, koji smo dio javnog i političkog života, onih koji ne nose odgovornost za teško breme koje se nadvilo nad Crnom Gorom. Ako stvari izmaknu kontroli i krenu po zlu, više neće biti važno ko je započeo i ko je kriv, već jedino ko je mogao, a nije spriječio sukobe”, saopštio je Marković, pozivajući crkvene velikodostojnike da odgode ustoličenje do okončanja skupštinske rasprave.

Iz Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP) i drugih bivših dugogodišnjih koalicionih partnera DPS-a, “Vijestima” je juče saopšteno da ih niko iz najvećeg opozicionog subjekta nije kontaktirao povodom predloga o sazivanju vanredne sjednice Skupštine...

Iz BS-a su kazali da pozdravljaju svaku inicijativu koja doprinosi zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u državi.

”Ne smijemo dozvoliti da nas podignute tenzije ponovo vrate u devedesete. Smatramo neophodnim jačanje unutrašnjeg dijaloga sa svim društvenim činiocima, isključivo unutar institucija”, poručili su oni.

Lider i poslanik LP-a Andrija Popović, kazao je “Vijestima” da bi njegova stranka rado podržala Markovićevu inicijativu.

Popović
Popovićfoto: Boris Pejović

”Usvajanje te inicijative bilo bi veoma ljekovito i poželjno za Crnu Goru. Bilo bi dobro da se ta inicijativa što prije preda u skupštinsku proceduru. LP bi podržao zahtjev za održavanje vanredne sjednice parlamenta”, istakao je on.

Poslanik Albanske liste i bivši potoredsjendik Skupštine Genci Nimanbegu takođe nije dobio nikakav poziv iz DPS-a. Ocjenjuje da je vrijeme da političari sjednu za sto, pokažu odgovornost i vide šta je moguće uraditi kako bi se smirile tenzije.

Nimanbegu
Nimanbegufoto: Boris Pejović

”Trebalo je da neko mnogo ranije pokrene tu inicijativu, ali se vidi da nema političke snage za to zbog razlika između partija. Treba podržati svaku inicijativu koja će doprinijeti da se sjedne za sto i da se smire tenzije”, rekao je Nimanbegu “Vijestima”.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) u ponedjeljak su saopštili da podržavaju Markovićevu inicijativu. Lider SDP-a Raško Konjević kazao je da predsjednik parlamenta ima odgovornost da otvori vrata za dijalog, kako bi se kroz dogovor obezbijedili mir i stabilnost.

Vladajuće partije Markovićev predlog nazivaju licemjernim i komičnim.

Iz Demokrata su, odgovarajući na pitanje da li će ako DPS u skupštinsku proceduru preda predlog Markovićeve rezolucije - podržati usvajanje tog akta, kazali da bi bilo logično da DPS ponudi rezoluciju o podjelama, mržnji, fašizmu i šovinizmu, čime bi, prema njihovim riječima, samo dokumentovali svoj sadašnji rad.

Demokrate logo
foto: Demokratska Crna Gora

”Licemjerno je da oni govore o tome da bi Skupština trebalo da donese rezoluciju o miru, kad cijela javnost zna da je toliko raznih akata donijeto u parlamentu, a da ih se oni ne pridržavaju. To oslikava njihov odnos prema institucijama, državi i narodu. Takođe, tri predsjednika i tri najodgovornije političke figure u državi usaglasili su zaključke Savjeta za odbranu i bezbjednost, koje opet DPS ne poštuje”, saopšteno je “Vijestima” iz Demokrata.

Oni tvrde da Marković svojom inicijativom pokušava da, “nakon 30 godina kolaboracije, napravi otklon od ratnohuškačke politike vrha DPS-a”.

”Kulturološke, nacionalne i vjerske različitosti su bogatstvo našeg društva, koje je DPS decenijama degradirao, prilagođavajući svojim potrebama, ali zato je ta njihova politika sukoba i mržnje poslata u prošlost zajedno s njihovom partijom. A vi, poštovani građani ne glasajte više za one dvije ideološke strane koje donose rat, a navodno nude mir, jer će u suprotnom biti kasno”, poručili su iz Demokrata.

Iz GP URA kažu da je komično kad partija koja je najodgovornija za kreiranje slike društva u kom je polarizacija osnov njegovog funkcionisanja, govori o inicijativama za očuvanje mira.

URA logo
foto: GP URA

”Još je komičnije kad u istom danu i trenutku iz te partije dođe apel za rezoluciju o građanskom miru i potvrda da će njihovi poslanici biti na događaju koji oštro polarizuje crnogorsku javnost. To govori o tome da DPS nema i nikad nije imao jasnu ideološku i programsku politiku, već da su je podešavali kako bi opstajali na političkoj sceni”, istakli su iz GP URA za “Vijesti”.

Oni navode da je za Markovićevu inicijativu o sazivanju vanredne sjednice Skupštine potrebno najmanje 27 poslanika, a da DPS, kao najveća opoziciona partija, ima 30.

”Marković je juče mogao da uputi Skupštini predlog za sazivanje sjednice, ali se iz DPS-a za početak očigledno moraju da dogovore da li su desnica, ljevica ili centar. Poziv Markovića u startu je osuđen na propast, jer su njegove partijske kolege pokazale da poziv nije upućen iz iskrenih pobuda i istinske brige za crnogorsko društvo”, podvlače iz GP URA.

Tri dana uoči ustoličenja na Cetinju, ne smiruju se tenzije povodom predstojećeg događaja. Za ovu sedmicu bila je najavljena sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ali još nema informacija kad bi mogla biti održana.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa razgovarala je juče sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem o “kompleksnoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita i potencijalnih posljedica po mir i stabilnost zemlje i njenu evropsku perspektivu”.

Popa i Đukanović
Popa i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Iz kabineta predsjednika države saopšteno je da su Đukanović i Popa pozvali sve relevantne subjekte na dijalog i razumijevanje osjetljivosti društvenog konteksta, naglašavajući da je prijeko potrebno očuvanje mira i stabilnosti zemlje.

”Kako bi se sačuvali uslovi za budući široki međupartijski dijalog, bez kog Crna Gora neće biti u stanju da dostigne vrijednosti koje pretpostavlja članstvo u EU”, ističe se u saopštenju.

Đukanović je u subotu, dva dana nakon sjednice Savjeta za odbranu sa koje su takođe poslate pomirujuće poruke, najavio da ide na Cetinje.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin kazali su na radnom doručku sa novinarima da policija nema saznanja da će 5. septembra navijačke grupe iz inostranstva “braniti” Cetinjski manastir, niti da je MCP pozvala u pomoć članove jedne organizovane kriminale grupe iz Budve.

Međutim, imaju operativne informacije da “s obje strane” postoje ekstremi koji će tog dana pokušati da radikalizuju prilike.

Miljanić, Sekulović i Brđanin: Postoje ekstremi koji će pokušati da radikalizuju prilike
Miljanić, Sekulović i Brđanin: Postoje ekstremi koji će pokušati da radikalizuju prilikefoto: Gov.me/Zoran Đurić

Brđanin je kazao da je Crnogorska pravoslavna crkva za 3. i 4. septembar prijavila skupove na Dvorskom trgu na Cetinju (tj. muzički program s početkom u 20 časova), ali da za 5. septembar još nema nikakve prijave okupljanja.

On je rekao da od onih koji se i tog dana “spontano okupe da brane najveće vrijednosti”, očekuje da budu mirni.

Sekulović je saopštio da policija ne može garantovati apsolutnu bezbjednost nijednom građaninu i novinaru koji 5. septembra budu na Cetijnu, jer se, kako je naveo, ne zna ko ima kakve namjere.

On je dodao da bi za garantovanje apsolutne sigurnosti morali da obezbijede jednog policajca po građaninu.

”Ali ćemo dati sve od sebe da sve protekne mirno”, poručio je.

Brđanin je objasnio da će policija, ako presjednik države ispuni obećanje i dođe 5. septembra na Cetinje, preduzeti sve mjere da sačuva njegovu bezbjednost.

Sa protesta na Cetinju 22. avgusta
Sa protesta na Cetinju 22. avgustafoto: Luka Zeković

“Ako dođe na Cetinje, mi ćemo u odnosu na to reagovati na odgovarajući način. Da li će to biti pojačano obezbjeđenje - o tom potom. Izdaćemo preporuke...”, rekao je Brđanin.

Šef UP-a naveo je da od više stvari zavisi da li će policija 5. septembra ograničiti kretanje bilo kome, i da oni koji poštuju zakon neće, niti mogu imati problem s organima reda.

Joanikije: Ustoličenje vjerski a ne politički čin, želimo da sve prođe mirno

Mitropolit Joanikije saopštio je juče da želi da se očuvaju mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

On je rekao da je ustoličenje isključivo vjerski čin i da mu ne treba pridavati nikakve političke oznake.

Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikijefoto: Screenshot

”U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, željeli smo da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodijevaju svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamjernih, da ovaj skup bude isključivo vjerskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština. Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju, i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se da će zaista se ispuniti naša želja da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat”, poručio je Joanikije.

Sekulović: Zabrane mogu biti rješenje, ali guše slobode

Ministar Sergej Sekulović rekao je da ne može da saopšti kad će biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka o održavanju skupa na Cetinju.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić poručio je političarima koji 5. septembra nepozvani dođu na bilo koji skup na Cetinju - ispred manastira ili na neprijavljeno okupljanje protivnika ustoličenja - da će snositi posebnu odgovornost ako se nešto dogodi”...

”Generalno gledano, bezbjednosna procjena nije povoljna. Postavlja se suštinsko pitanje - da li je do te mjere nepovoljno da se skupovi zabrane, ili ćemo dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava... Imamo četiri scenarija, zabrana je krajnja mjera”, naveo je on, ne želeći da otkriva nijedan od pomenutih scenarija. Rekao je da zabrane mogu da budu kratkoročno rješenje, ali da je to gušenje sloboda.

Sekulović je dodao da MUP postupa potpuno nepristrasnost, iako, kako kaže, trpe pritiske i iako se od njih traži da budu pristrasni.

Ministar je kazao da jedna strana uvijek ima prigovore, i da traže da pravila i zakon ne važe za njih, odnosno okupljanja kojima prisustvuju.

”Crna Gora je stvorena na Cetinju. Ne smijemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju”, poručio je on, pozivajući sve aktere na javnoj sceni na smirivanje tenzija.

Bonus video: