Tužilaštvo još vijeća o Veljoviću - čekaju da prođe kriza, pa će odlučiti

Hitno procesuiranje i nepristrasna analiza su zakonska obaveza Tužilaštva. Slučaju je trebalo dati prioritet jer se radi o ozbiljnosti aktuelnog društveno-političkog ambijenta u državi, kaže Maja Zeković

61195 pregleda 416 reakcija 69 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Luka Zeković
Veselin Veljović, Foto: Luka Zeković

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici ni 17 dana nakon saslušanja savjetnika crnogorskog predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića nije utvrdilo ima li u navodima iz njegovog autorskog teksta elemenata krivičnog djela.

”Predmet formiran u VDT-u u Podgorici povodom teksta V. V., objavljenog u dnevnom listu ‘Pobjeda’ pod naslovom ‘Vidimo se na Cetinju’, nalazi se u fazi izviđaja i odluka u istom nije donijeta”, saopštila je “Vijestima” viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

Veljović je saslušan 16. avgusta u VDT-u - koje je preuzelo predmet od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva zbog navoda iz autorskog teksta, u kom je, između ostalog, napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih Cetinjana i ostalih građana da u prvim danima septembra budu zajedno u prijestonici.

Za 5. septembar na Cetinju su najavljeni ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i protest protiv obavljanja tog vjerskog obreda u Cetinjskom manastiru.

Veljović je nakon saslušanja kazao da je ono “urgentno i preuranjeno” i da ga doživljava kao “političko trućanje i nepoznavanje činjenica”.

On je ponovio da su njegovi tekstovi “stav slobodnog građanina” i da ih nikad nije potpisivao s funkcije savjetnika za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića.

Bivša dugogodišnja sutkinja, advokatica Maja Zeković kazala je “Vijestima” da je VDT moralo da ima više sluha u ovom slučaju, kome je, prema njenoj ocjeni, trebalo dati prioritetan značaj.

”Posebno u ovom društveno-političkom trenutku, a sve u cilju osjećaja pravne sigurnosti građana, što je, u konačnom, zakonska obaveza pravosudnih organa. Hitno procesuiranje, temeljna, objektivna i nepristrasna analiza ovakvog ponašanja pojedinaca su, dakle, zakonska obaveza Tužilaštva, bez obzira na konačnu odluku u predmetnom slučaju”, naglašava ona.

Zeković navodi da su - polazeći od konteksta i ozbiljnosti aktuelnog društveno-političkog ambijenta u državi i najvišeg cilja svih, a to je, kako ističe, očuvanje mira - na ispitu svi nadležni organi.

”Posebno kad su u pitanju društveno najosjetljivije teme, kao što su vjerska i nacionalna pitanja. U tom smislu, budući da je Crna Gora sekularna država - a bez prejudiciranja epiloga postupka u pogledu bilo čijih izjava - elementarna očekivanja građana svakako su da se pojedinci koji obavljaju ili su obavljali najodgovornije funkcije u državi suzdržavaju od bilo kakvih neupriličenih izjava”, podvlači ona.

Advokat Savo Šofranac saopštio je da odsustvo reakcije VDT-a ukazuje na kontinuitet u dosadašnjem postupanju koje se, prema njegovim riječima, uglavnom ogledalo u aboliranju od krivice funkcionera bliskih vrhu bivše vlasti.

On smatra da su u Veljovićevom tekstu prisutna obelježja krivičnog djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Ranije je bilo pravnog tumačenja da je u pitanju krivično djelo pozivanje na otpor.

Premijer Zdravko Krivokapić podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Veljovića, zbog, kako je rekao, pozivanja na otpor. Veljović je dva dana kasnije najavio da će podnijeti kontraprijavu zbog lažnog prijavljivanja.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas će razmatrati bezbjednosnu situaciju u državi i trebalo bi da donese odluku u vezi sa okupljanjem na Cetinju.

Bonus video: