NSPM: Vladi uglavnom dvojke, za ustoličenje na Cetinju 54,5 odsto

Istraživanje "Crna Gora – godinu dana kasnije" pokazalo je da, prema mišljenju 38,8 odsto ispitanika, stvari u Crnoj Gori poslije prošlogodišnjih izbora idu u boljem pravcu

17528 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživanje, koje je radila Nova srpska politička misao (NSPM), pokazalo je da apsolutna većina - 54,5 odsto anketiranih građana Crne Gore smatra da ustoličenje mitropolita Joanikija treba da se održi na Cetinju, kao što je i predviđeno.

Protiv ustoličenja na Cetinju je 28,3 odsto ispitanika, dok se njih 17,2 odsto izjasnilo sa "ne znam/nemam stav".

Istraživanje "Crna Gora – godinu dana kasnije" pokazalo je da, prema mišljenju 38,8 odsto ispitanika, stvari u Crnoj Gori poslije prošlogodišnjih izbora idu u boljem pravcu. Da idu u gorem pravcu izjasnilo se 34,5 odsto, dok se 26,7 odsto izjasnilo da ne zna/nema stav po tom pitanju.

Istraživanje je rađeno telefonskim putem, od 25. do 31. avgusta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 800 punoljetnih građana sa teritorije cijele Crne Gore.

Da su odnosi između Crne Gore i Srbije danas gori nego prije godinu dana smatra 36,3 odsto ispitanika. Nešto manji broj, 29,2 odsto anketiranih ocijenilo je da su odnosi ostali isti, dok 28,7 odsto ispitanika smatra da su odnosi između Crne Gore i Srbije bolji. O tom pitanju nije imalo stav 5,8 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da građani misle da su odnosi između Crne Gore i Evropske unije (EU) danas isti kao prije godinu dana. Takav stav zastupa 39,5 odsto ispitanika, dok se 24,8 odsto ispitanih izjasnilo da su odnosi gori.

Da su odnosi između Crne Gore i EU bolji smatra 23,6 odsto ispitanika, dok 12,1 odsto anketiranih nije imalo stav po tom pitanju.

Na pitanje da li podržavaju donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, 47,8 odsto anketiranih se izjasnilo da ne podržava, a 33,5 odsto da podržava donošenje rezolucije. O tom pitanju nije imalo stav 18,7 odsto anketiranih građana.

Anketirani građani su dali srednju ocjenu 2,19 kada je u pitanju rezultat Vlade po pitanju borbe protiv korupcije.

Rezultate Vlade po pitanju borbe protiv korone ocijenili su srednjom ocjenom 2,71, a rezultate Vlade po pitanju obezbeđivanja uspješne turističke sezone sa 4,15.

Istraživanje je pokazalo da su rezultati Vlade po pitanju smirivanja međunacionalnih tenzija ocijenjeni srednjom ocjenom 2,72, a rezultati po pitanju finansijske i ekonomske stabilizacije 2,23. Anketirani građani su rezultate Vlade ocjenjivali ocjenom od jedan do pet.

Glavni urednik NSPM i rukovodilac istraživanja Đorđe Vukadinović kazao je "Vijestima" da je istraživanje pokazalo da su građani većinski nezadovoljni onim što se događa u proteklih godinu dana, ali da većinski ne priželjkuju povratak na staro.

On je istakao da je detektovano nezadovoljstvo građana zbog sukoba među pobjednicima izbora, ali da je opao broj onih koji priželjkuju povratak na staro.

Nova srpska politička misao je pokrenuta kao prvi i za sada jedini specijalizovani stručni časopis za politikologiju u Srbiji, koji se između ostalog bavi organizacijom i realizacijom različitih istraživačkih projekata.

Bonus video: