Zaštitnik: Pozivamo na mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda i na očuvanje vrijednosti građanskog društva

"Još smo na vrijeme da ne dozvolimo da one eskaliraju i da svaki učesnik doprinese demokratskom kapacitetu društva da odgovori na ovaj važan društveno-politički izazov, a nadležne institucije svakako moraju ponijeti najviši teret odgovornosti", navodi se u saopštenju

8793 pregleda 2 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

U susret predstojećim događajima u Podgorici i na Cetinju, a u okolnostima povišenih tenzija i naglašenih emocija, još jednom pozivamo na mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda bez diskriminacije i očuvanje najviših vrijednosti građanskog društva, u prvom redu svakako bezbjednosti Crne Gore i svih njenih građana, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

"Svjedoci smo da se u susret ovim događajima uzročno-posljedično dešavaju i brojne druge situacije, koje i pored mnogih pomirljivih poruka i apela, i dalje negativno utiču na javno mnjenje i dodatno produbljuju podjele. Još smo na vrijeme da ne dozvolimo da one eskaliraju i da svaki učesnik doprinese demokratskom kapacitetu društva da odgovori na ovaj važan društveno-politički izazov, a nadležne institucije svakako moraju ponijeti najviši teret odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Ističu da će u narednim satima dodatno doći do izražaja i važna uloga medija da provjerenim, tačnim i nepristrasnim izvještavanjem građanima obezbijede neophodne informacije o aktuelnim dešavanjima, u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima.

"U uslovima nedjelotvorne samoregulacije i polarizacije same medijske zajednice, upućujemo molbu pojedinačnim redakcijama da svako svojim primjerom zaštiti javnost Crne Gore od senzacionalizma, govora mržnje i nezakonitih sadržaja, posebno u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama (a koje su, shodno Zakonu o mediima, dužni da uklone bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 minuta od saznanja,odnosno dobijanja prijave). Sa druge strane, nemile scene prijetnji, uvreda, ometanja i drugih opstrukcija rada kojima su bili izloženi novinari prethodnih dana, (uključujući i jučerašnji, još uvijek do kraja nerasvijetljeni događaj pred Cetinjskim manastirom i bez namjere da presuđujemo o motivima, činjenicama i ciljevima) dodatno obavezuju da je medijskim ekipama potrebno obezbijediti maksimalnu zaštitu i uslove da svoj posao obavljaju bez bilo kakvog pritiska i ograničenja, u skladu sa situacijom na terenu".

Iz institucije Zaštitnika apeluju na sve javne ličnosti iz sfere politike, nauke, umjetnosti, kulture, sporta..., da u vezi sa navedenim događajima svojim izjavama i ponašanjem budu primjer odgovornosti i demokratske zrelosti zajednici, kao i da svojim pozivom učine sve na smirivanju tenzija i sprečavanju pogubnih posljedica po Crnu Goru i njene građane/ke.

"Ponavljamo i ovom prilikom očekivanje saopšteno tokom nedavne posjete Prijestonici Cetinje, da će biti stvoreni uslovi da se obezbijede sloboda mirnog okupljanja i izražavanja, sloboda misli i vjeroispovijesti, ali i lična sloboda i sigurnost kao preduslov ostvarivanja svih drugih građanskih prava i sloboda. Na kraju, imajmo na umu da nas sve zajedno čeka i 06. septembar, iste komšije, kolege, gradovi i zemlja, te da moramo ostaviti prostor da složena i otvorena pitanja efikasno rješavamo kroz institucije sistema, dijalogom, uvažavanjem i poštovanjem različitosti, a što od nas očekuje i međunarodna zajednica. Ovo posebno stoga što se nadamo da je sveopšti cilj jasan i samo jedan - da se očuva Crna Gora i njeno multikulturno, multikonfesionalno i multinacionalno tijelo, dostignute vrijednosti i demokratski standardi, jer ona drugačija ne može i ne smije biti. Pri tome ne treba zaboraviti da je Cetinje simbol i pijedestal kome je ona čitavo trajanje bila i jeste okrenuta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: