Koprivica: Vrijeme je da se sazna istina u slučajevima koji godinama opterećuju javnost

"Mora se napokon saznati istina o tome ko je, kako i zašto doveo do protivzakonitog i selektivnog postupanja organa vlasti, u cilju zataškavanja afera i prikrivanja počinilaca kriminalnih djela"

22285 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica sazvao je sjednicu Odbora za 9. septembar.

Kako je najavljeno teme sjednice su pronevjera novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u prethodnom sazivu, rješavanja stambenih potreba funkcionera, na osnovu sredstava obezbijeđenih u Budžetu Crne Gore, počinjeno ubistvo ispred Kliničko-bolničkog centra 7. oktobra 2000. godine, ubistvo Duška Jovanovića, ubistvo Slavoljuba Šćekića, slučajevi poznati kao "Limenka" i "Kamp Zlatica", oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Kako je najavio Koprivica, na sjednici će se razgovarati i o prikupljanju informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima nadležnih organa vlasti u vezi "nehumanog i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020 godine", nezakonitog praćenje i osmatranje vjerskih velikodostojnika, novinara, NVO aktivista i nekadašnjih opozicionih lidera od strane bivšeg rukovodstva ANB i tajne policije, kao i ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

"Vrijeme je da se sazna istina, a prije svega istina o postupanju organa vlasti u onim spornim slučajevima koji godinama, pa čak i decenijama, opterećuju javnost, najviše usled snažne kriminogene pozadine. Vrijeme je da se sazna istina o slučajevima o kojima se decenijama ćutalo sa najviših instanci sve tri grane vlasti. Na kraju, mora se napokon saznati istina o tome ko je, kako i zašto doveo do protivzakonitog i selektivnog postupanja organa vlasti, u cilju zataškavanja afera i prikrivanja počinilaca kriminalnih djela", naveo je Koprivica.

Istakao je da "bez istine, nema pravde, a bez pravde nema prosperiteta našeg društva".

"Osnov za ovu, društveno veoma značajnu aktivnost, nalazi se kako u Ustavu, tako i u Poslovniku Skupštine Crne Gore, ali i u drugim propisima. U toku ove aktivnosti Odbora biće korišćene sve institucionalne mogućnosti i mehanizmi, koje pruža Poslovnik i drugi propisi, počev od prikupljanja dokumentacije, obavještenja i drugih informacija, preko saslušanja relevantnih činilaca, pa do obrazovanja bilo pododbora ili posebnih radnih grupa, radi što detaljnijeg i produbljenijeg bavljenja datom problematikom", zaključio je Koprivica.

Bonus video: