Milačić: Đukanović će biti odgovoran za sve ukoliko ne pozove na mir i ne stane u odbranu Ustava

"Sa jedne strane, Mitropolija crnogorsko-primorska napravila je, kao doprinos miru i stabilnosti, mudar kompromisni čin odustajući od svenarodnog sabora, koji bi bio i zakonito prijavljen, a uslovno rečeno druga strana, iza koje se svih ovih dana krije lično Milo Đukanović, ne da nije uradila ništa kompromisno, već evo i danas radi sve da upravo dođe do haosa i nemira"

13077 pregleda 19 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je danas da će "predsjednik Crne Gore Milo Đukanović biti odgovoran za sve što se sjutra bude dešavalo ukoliko ne pozove na mir i ne stane u odbranu Ustava".

"Ukoliko predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas, posljednji dan pred neprijavljeni skup visokog bezbjedonosnog rizika na Cetinju, kako i priliči svakom javnom funkcioneru, a naročito predsjedniku države, jasno, odlučno i nedvosmisleno ne pozove na mir i snažno ne stane u odbranu Ustava i zakonito donešenih odluka nadležnih državnih organa, biće odgovoran za sve što se sjutra bude dešavalo, dodatno nakon što je danas grupa građana već krenula u incidente rušeći zaštitnu ogradu. Đukanović je jedini od svih relevantnih, visokih državnih adresa koji ovih napetih i tenzičnih dana to nije na pomenuti način uradio. Suprotno, Đukanović lično, svojim nedavnim istupom na Cetinju, ali i putem svoje političko-medijske mreže sistematski, iz dana u dan, gradi atmosferu tenzija, pa je time, a posebno imajući u vidu značaj njegove državne pozicije, najodgovorniji", istakao je Milačić.

On je dodao da je "Đukanović iako svjestan da sjutrašnji skup nije prijavljen policiji, a uz to i visoko rizičan, putem Predsjedništva svoje partije kojim predsjedava, najavio dolazak svojih poslanika, a nešto ranije i mogućnost ličnog dolaska, te time pogazio Ustav koji treba da brani, zakone, ali i kredibilitet Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore kojim predsjedava".

"Sa jedne strane, Mitropolija crnogorsko-primorska napravila je, kao doprinos miru i stabilnosti, mudar kompromisni čin odustajući od svenarodnog sabora, koji bi bio i zakonito prijavljen, a uslovno rečeno druga strana, iza koje se svih ovih dana krije lično Milo Đukanović, ne da nije uradila ništa kompromisno, već evo i danas radi sve da upravo dođe do haosa i nemira. Iza i ispred toga stoji Milo Đukanović. Frapantno je i u istorijskoj praksi rijetko zabilježeno da predsjednik jedne države na ovakav način gura sopstvenu zemlju u otvorene sukobe i na ovaj način narušava društveni mir, ustavni poredak i stabilnost države", rekao je Mialćić.

On je poručio da Prava Crna Gora poziva Đukanovića da danas uradi jednu od dvije jedino moguće stvari.

"Ili da, kada nije do sada, jasno i nedvosmisleno stopira ove destruktivne aktivnosti ili da, takođe, jasno i nedvosmisleno stane ispred sjutrašnjeg skupa i preuzme punu krivično-pravnu, ali i političku, odgovornost za dešavanja na Cetinju. Pozivamo još jednom sve društveno-političke aktere, ali i građane, da smognu svaki atom svojih snaga na smirivanju tenzija te da ne nasijedaju na provokacije iza kojih se nedvosmisleno krije klasična borba za opstanak na političkoj sceni jedne duboko kriminalizovane grupacije koja haos i nestabilnost vidi kao poslednju šansu za održanje. Prava Crna Gora daje punu podršku nadležnim državnim organima u striktnom sprovođenju Ustava Crne Gore i zakona ove zemlje, jer je, u suštini, Milo Đukanović na Cetinju zapravo udario na Crnu Goru", zaključio je Milačić.

Za nedjelju 5. septembar najavljeno je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od namjere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Bonus video: