Adžić pozvao Joanikija da odustane od ustoličenja na Cetinju: Razmislite o svakom vjerniku, policajcu, djetetu, novinaru

I potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović apelovala na Mitropoliju crnogorsko-primorskuda promijeni mjesto ustoličenja, "zbog Crne Gore i svih njenih građana"

24368 pregleda 138 reakcija 138 komentar(a)
Adžić, Foto: URA
Adžić, Foto: URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru koje je planirano u nedjelju 5. septebra.

"Gospodine Mićoviću, uvaženi Mitropolite crnogorsko-primorski, znajući da ste svoj život posvetili vjeri, u nadi da u Vama istinski preovladavaju hrišćanske vrijednosti, prije svih razum, saosjećajnost i odgovornost, molim Vas da još jednom mudro razmislite i uzmete u obzir sve potencijalne posljedice i nenadoknadivu štetu koju bi Vi i crkva koju predstavljate, ali i svi mi koje nazvaste "braćom", iako možda ne dijelimo u potpunosti isti vrijednosti sistem, mogli pretrpjeti ukoliko do kraja budete istrajavali u prvobitnom naumu i dodatno usijali već alarmantnu situaciju na Cetinju", napisao je Adžić na Fejsbuk profilu.

On je pozvao mitropolita Joanikija da prilikom donošenja krajnje odluke "razmislite o svakom vjerniku Mitropolije crnogorsko-primorske koji i nakon 5. septembra ostaje na Cetinju".

"O svakom pripadniku Uprave policije koji danas i sjutra rizikuje svoj život starajući se o očuvanju mira za sve nas, o svakom novinaru koji sve češće postaju kolateral na sličnim skupovima, o svakom djetetu koje je ovih dana, iz predostrožnosti, zatvoreno u svojim kućama. Siguran sam da bi Vaš ustupak pokazao snagu Vašeg životnog poziva, a ne nikako poraz ili povlačenje. Smatram da u ovom trenutku ne može biti pobjednika i da samo svi zajedno možemo biti gubitnici. Na kraju, smatram da Vaš prethodnik, mitropolit Amfilohije, nije bio ni manje hrabar ni manje privržen crkvi kada je odlučio da izbjegne održavanje litije na Cetinju iz gore pomenutih razloga. Čuvajmo mir za sve nas i našu jedinu domovinu Crnu Goru", napisao je Adžić na Fejsbuku.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović podržala je apel Adžića.

Ona je na Tviteru napisala da apeluje na Mitropoliju crnogorsko-primorskuda promijeni mjesto ustoličenja, "zbog Crne Gore i svih njenih građana".

Bonus video: