Picula: Zabrinjava rast tenzija

Picula kazao da treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali i rekao da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele

17774 pregleda 10 komentar(a)
Danas na Cetinju, Foto: Boris Pejović
Danas na Cetinju, Foto: Boris Pejović

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Zabrinjava, kaže, rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi.

“Pokazali su to i današnji događaji, blokade i sukobi s policijom. U demokratskom društvu svakako treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora i danas”, kazao je Picula za TVCG.

On se, kako prenosi Portal RTCG, pridružio svima koji u institucijama EU podržavaju evropski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih, odnosno da doprinesu spuštanju napetosti.

“Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva. Crna Gora je posljednjih decenija gradila, prije svega, sekularno, multietničko i multikonfesionalno društvo. U takvom društvu se moraju uvažavati razlike, identiteti, ali i odlučno braniti dosegnuti standardi ako su ugroženi”, kazao je Picula.

Bonus video: