Slavlje i protest u buretu baruta

Porfirije kasno sinoć demantovao da ustoličenje neće biti obavljeno danas na Cetinju, najavljeno da rano ujutro sveštenstvo kreće ka prijestonici, predsjednik Đukanović poručio da ne vjeruje da će se to desiti. Masovni protest na Cetinju i barikade povodom dolaska Porfirija i ustoličenja Joanikija, u Podgorici slavlje

37097 pregleda 6 komentar(a)
Blokada puta Cetinje - Podgorica, Foto: Boris Pejović
Blokada puta Cetinje - Podgorica, Foto: Boris Pejović

Protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru blokirali su juče Cetinje, poručivši da neće dozvoliti da se vjerski čin danas obavi u tom gradu.

Istovremeno, iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) poručeno je da ne odustaju od namjere da vjerski čin održe na Cetinju i Joanikija ustoliče u stolici Svetog Petra. Porfirije je kasno sinoć za Tanjug demantovao navode pojedinih medija da ustoličenje neće biti obavljeno danas na Cetinju.

Dok su brojni Cetinjani i istomišljenici iz drugih gradova gumama, kamenjem, šutom i kontejnerima blokirali saobraćajnice prema Podgorici i Budvi i kasno sinoć bili na barikadama, praktično onemogućivši ulazak i izlazak iz grada, pristalice SPC okupile su se ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici da dočekaju patrijarha SPC Porfirija koji je ranije juče doputovao u Crnu Goru da ustoliči Joanikija.

Sa skupa ispred Hrama u Podgorici
Sa skupa ispred Hrama u Podgoricifoto: Savo Prelević

Više demonstranata “Vijestima” je kazalo da su odlučni u namjeri da ne dozvole Porfiriju da uđe u grad i da danas, kako je najavljeno, ustoliči Joanikija.

Kasno sinoć, u vrijeme zaključenja izdanja “Vijesti”, Cetinje je bilo u blokadi, a na barikadama je ostao veliki broj ljudi. Neki od njih imali su i gas maske...

Vlada se juče nije oglašavala povodom incidenata na Cetinju, ali su premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Milo Đukanović polemisali na Tviteru...

Blokada puta na Cetinju
Blokada puta na Cetinjufoto: Boris Pejović

Đukanović je sinoć za RTCG kazao da ne vjeruje da će ustoličenja danas biti na Cetinju.

Buran dan u prijestonici mogao se naslutiti već prije podne, kada je grupa demonstranata uklonila ogradu koju je policija postavila oko Dvorskog trga.

Okupljeni su pokušali da probiju policijski kordon, ali su spriječeni u tome.

U ranim poslijepodnevnim časovima, protivnici ustoličenja probili su nekoliko policijskih blokada. Kod kružnog toka na ulazu u grad, oko 14 časova, došlo je i do sukoba sa policijom. Demonstranti su potom, na čelu sa sveštenicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), blokirali saobraćajnicu ka Podgorici kod restorana “Belveder”. Na saobraćajnicu su postavili barikadu od gomile starih guma, kamenja, kontejnera... Propuštali su vozila “svojih”, dvaput i Hitnu pomoć, kontrolišući ko je unutra, dok ostalima nijesu dozvoljavali da prođu automobilima.

Jake policijske snage do zaključenja lista nijesu pokušale da uklone barikade na saobraćajnicama ka Podgorici i Budvi.

Centar Cetinja juče je bio pun demonstranata i policije, a jake snage obezbjeđivale su Cetinjski manastir. Policija je u prijestonicu dopremila i oklopna vozila.

Cetinje protest
foto: Boris Pejović

U kafićima je teško bilo naći slobodno mjesto, a pronaći smještaj predstavljalo je nemoguću misiju jer je popunjen još prije nekoliko dana.

Oko 19 sati na Cetinje je stigao i predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom. Đukanović je proštetao ulicama grada, zaustavljajući se da se fotografiše sa građanima koji su ga pozdravljali aplauzima.

Ponovio je da ustoličenje treba obaviti na drugom mjestu.

”Ta crkva ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici, tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, da to rade uz ugrožavanje slobode i prava građana prestonice. To nije dobar pristup. Čak i kada bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovdje uvijek morao osjećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju, neko ko je silovao na neki način prestonicu i njene građane. Zato mislim da je to pogrešan pristup, zato mislim da će to ipak doći do svijesti onih kojima smo poslali toliko upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično”.

SNP je poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, “Crno na bijelo” i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću prekjuče dostavio inicijativu za opoziv predsjednika države, u kojoj navodi da “postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje”.

Izjavom kako se nada da 5. septembra neće morati da bude na Cetinju, predsjednik je, piše u inicijativi, prekoračio ustavna ovlašćenja.

”Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje... Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita... i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju... predsjednik je ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, navodi SNP.

Cetinje protest, Cetinje blokada
foto: Boris Pejović

Đukanović je, praćen funkcionerima svoje partije DPS, sjeo u Gradsku kafanu, gdje su bili i Nenad Čanak, Miodrag Živković, Žarko Radulović, Purko Ivančević...

Brojni funkcioneri bivše vlasti bili su juče na protestu, dok su čelnici aktuelne u Hramu Hristovog vaskrsenja dočekali Porfirija.

Policija je juče poslijepodne blokirala saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice i nije dozvoljavala prolazak ka Cetinju.

Događaj na Cetinju prate brojne novinarske ekipe iz Crne Gore i regiona.

DPS: Uzdržite se od nasilja

Klub poslanika DPS pozvao je sve građane na uzdržanost u, kako su kazali, izazovnom bezbjednosnom trenutku.

”Molimo sve naše uvažene građane da se uzdrže od bilo kakve vrste nasilja kao i da ne nasijedaju na provokacije, uprkos tome što su u cijelu ovu situaciju uvučeni ne svojom, već krivicom aktuelne vlasti i njihovih beogradskih mentora. Mnogo je onih koji bi ovih dana da iz Crne Gore vide vijesti o sukobima, ali to neće dočekati, jer znamo da su Crnogorke i Crnogorci, a posebno Cetinjanke i Cetinjani, poznati po mudrosti u najtežim vremenima”.

Pozvali su predstavnike vlasti čija je, kako su kazali, odgovornost za sve događaje na Cetinju, da se “urazume i adekvatno se odnose prema nastaloj situaciji”.

Đukanović: Krivokapić da osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja

Đukanović je ranije juče pozvao građane, svih vjera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, kao i da “odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo”.

”Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Đukanović na Cetinju
Đukanović na Cetinjufoto: Boris Pejović

On je pozvao i Krivokapića da već jednom, “nakon kontinuirane medijsko-političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovjek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”.

Krivokapić: Đukanović da doprinese miru

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je Đukanovića da “ako već ne želi svojom voljom”, onda u skladu sa svojom Ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru.

Krivokapić na dočeku Porfirija
Krivokapić na dočeku Porfirijafoto: Savo Prelević

”Pozivam, još jednom, sve društveno-političke aktere na očuvanje mira, od koga nam ništa nije vrednije. Pozivam sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira, države Crne Gore”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Vukanović prijavio da je dobio batine

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nebojša Vukanović prijavio je juče policiji da ga je na Cetinju fizički napalo desetak mladića.

Vukanović je saopštio da je snimao video-prilog za svoj Jutjub kanal i da nije uradio ništa čime bi bilo koga isprovocirao.

”Poznali su me neki momci kad sam se vraćao prema autu, tamo negdje na Studentskom trgu, rekli su - evo onog Srbina, đe ti je Stanivuković, Dodik... Prišlo mi je desetak momaka, neko šamar, neko pesnica, neko nogom... ali eto, ostao sam na nogama, nije to bilo tako strašno, razumijem situaciju”, kazao je Vukanović.

Vukanović
Vukanovićfoto: Screenshot/Youtube

Kazao je da je reagovalo par policajaca koji su bili u blizini, a da su mu napadači oduzeli telefone.

”Gledali su da nisam nekog snimao, nije bilo snimaka, i onda - šta ćeš ovdje ti iz Trebinja, mrš sa Cetinja, šta ćeš ti ovdje iz Trebinja, Srbine... Vrlo ružno, moram priznati da sam razočaran napetošću koja je nepotrebna”.

Vukanović tvrdi i da su mu, dok su ga navodno udarali, govorili i “evo vidiš da ima Crnogoraca”, misleći na izjavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je nedavno negirao postojanje crnogorske nacije.

Bonus video: