Bjeković: Sad i političari i građani da kažu - dosta je

Da bismo dokazali da smo dostojni države u kojoj živimo moramo da čujemo jedni druge, poručuje ombudsman

53875 pregleda 405 reakcija 53 komentar(a)
Sa barikada kod Cetinja, Foto: Luka Zeković
Sa barikada kod Cetinja, Foto: Luka Zeković

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da niko nije mogao ostati ravnodušan na dešavanja na Cetinju, ali da je krajnje vrijeme da svi ponaosob razmisle o situaciji u kojoj se našla Crna Gora. Apeluje na mir i toleranciju, i sve moli da ne dozvole da dešavanja na Cetinju budu povod za nove podjele u društvu.

Bjeković primjećuje da je država, kako su poručili, uspjela da očuva javni red i mir, a crkvene vlasti da obave čin ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. I crnogorsko etničko tkivo pokazalo je da ima zazore ne samo prema vlasti, već i prema načinu na koji ih vlast tretira. Sada bi kaže, i političari i građani trebalo da kažu - dosta je.

"Sa pozicije koju pokrivam ne mogu a da ne pozivam na mir i toleranciju koja nam fali u posljednje vrijeme i ne bih rekao da se to vrijeme mjeri mjesecima nego godinama. Apelujem, molim, preklinjem sve u Crnoj Gori da ovo ni na koji način ne ostavi traga na međuvjerski sklad, etničke odnose jer svako dalje širenje u suštni predstavlja novi krug pakla koji treba da prođemo ne znam više ni sam zbog čega", poručio je Bjeković za TVCG.

I iz institucije ombudsmana su, kaže Bjeković, željeli da prethodnih dana budu na licu mjesta, ali im to nije dozvoljeno. Zbog čega, saopštiće najvjerovatnije sjutra, kada budu imali više detalja, a do tada apeluju da svi ponaosob razmisle o situaciji u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Nemojte da ovo bude povod da napravimo nove podjele u društvu, da napravimo novu etničku distancu , nemojte da ovo usadi mržnju u gradjane jedne prema drugima jer ono što sam rekao ponavljam i sad, mi drugu domovinu nemamo", kazao je Bjeković, kako prenosi Portal RTCG.

A da bismo dokazali da smo dostojni države u kojoj živimo moramo da čujemo jedni druge, poručuje ombudsman. Da razgovaramo a potpuno je nevažno, kako zaključuje - da li će to biti za stolom ili oko ognjišta.

Bonus video: