Propao pokušaj puča?

Gudrun Štajnaker upozorila da je bivša vlast pokušala državni udar, Miodrag Lekić kaže da je u pitanju puč jer se radi o osobama koje su dio sistema. Đukanović je očigledno postao faktor nemira i nestabilnosti, to vide i u međunarodnoj zajednici, rekao Stevo Muk. Svi koji rade na pomirenju društva - imaće našu kontinuiranu podršku, saopštili ambasadori kvinte i EU

55130 pregleda 625 reakcija 51 komentar(a)
”Napadom na službeno lice razotkrio stvarne inicijatore protesta”: Privođenje Veljovića, Foto: Luka Zekovic
”Napadom na službeno lice razotkrio stvarne inicijatore protesta”: Privođenje Veljovića, Foto: Luka Zekovic

Ključale tenzije i događaji na Cetinju, u kojima su možda ključne uloge imali predsjednik države i njegov savjetnik, trebalo je da rezultiraju državnim pučem, smatraju predstavnici vladajućih partija - dok opozicione stranke nemaju lijepe riječi za način na koji je završeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

I jedni i drugi insistiraju na odgovornosti za pokušaj rušenja ustavnog poretka, odnosno za nasilje nad građanima. Na tom tragu su i diplomatski zvaničnici koji pozivaju na smirivanje nasilja, odgovornosti pojedinaca, ali i hitan dijalog.

”Ono što se sad radi od strane bivše vlasti je pokušaj državnog udara. Evropska unija (EU) mora da reaguje”, poručila je bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker.

U njenoj poruci, koju je prenio ugledni civilni aktiivista Darko Saveljić, a čiju su autentičnost “Vijesti” potvrdile, navodi se da je “vrlo zabrinuta zbog situacije u zemlji”:

”Sloboda vjere je vrlo važna, ali sam uvijek bila kritična prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ono što se sad radi od strane bivše vlasti je pokušaj državnog udara. Evropska unija (EU) mora da reaguje”, poručila je Štajnaker.

Da li se može govoriti o krivičnom djelu, koje je tokom mandata DPS-a upravo stavljano na teret dijelu zvaničnika nove vlasti, posao je za pravosuđe. Prema navodima sagovornika “Vijesti” i saopštenja partija vladajućeg saveza, višednevna politička histerija pojedinaca iz opozicije, poziv predsjednika države Mila Đukanovića da se brani Crna Gora sa Cetinja, kao i pokušaj razbijanja policijskog kordona od strane njegovog savjetnika, bivšeg prvog čovjeka policije Veselina Veljovića koga su na društvenim mrežama nazivali “komandantom”, indirektno ukazuju na postojanje takvih sumnji.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i lider Demosa Miodrag Lekić kaže da sve govori da je nastup Veljovića, kako izjavama, tako i grubo nasilnim dijelovanjem na Cetinju, samo dio plana čiji je organizator Đukanović.

Lekić
Lekićfoto: Savo Prelević

”Očigledno je da su Đukanović i Veljović posljednjih mjeseci bili sasvim kompatibilni u politički-intelektualnom smislu s jedne strane i organizaciono-pučistički na Cetinju, s druge. Ovaj pokušaj rušenja ustavnih principa radi ostvarivanja političkih ciljeva je bliže pojmu državnog puča nego udara, jer je puč neustavna promjena vlasti političkih snaga koje su dio samog sistema. Đukanović u statusu predsjednika države to bez sumnje jeste, kao uostalom i njegov savjetnik za bezbjednost”, navodi on.

DPS negira optužbe, tvrde da nisu bile napadnute institucije: Đukanović prekjuče na Cetinju
DPS negira optužbe, tvrde da nisu bile napadnute institucije: Đukanović prekjuče na Cetinjufoto: Boris Pejović

Lekić kaže da sve treba naravno ozbiljno istražiti i adekvatno pravno sankcionisati.

Ugrožavanje bezbjednosti građana

”Ono što je organizovao vrh DPS-a na Cetinju predstavlja projektovano ugrožavanje bezbjednosti građana radi ostvarivanja ličnih i političkih interesa. Smatram da je Đukanović danas očigledno postao faktor nemira i nestabilnosti, i da to jasno vide i u međunarodnoj zajednici”, rekao je “Vijestima” Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa.

On podsjeća na neprimjereno prisutan govor mržnje u govorima političara i navodi da je zabrinjavajuće prisutan u velikom broju medija, što otvara prostor za radikalizaciju i nasilje.

”Neophodno je pokrenuti politički dijalog u Skupštini Crne Gore, ali i širi društveni dijalog o pitanjima koja opterećuju društvo. Vjerujem da postoji tiha i ogromna većina građana koja ne podržava nasilje, produbljivanje podjela i održavanje krize. Vrijeme je da se svi vratimo punoj privrženosti ljudskim pravima i vladavini prava, bez izuzetka. Da se crkvena pitanja skinu sa dnevnog reda politike, a da u vrh prioriteta i vlasti i opozicije vratimo ekonomske reforme, razvoj vladavine prava i evropske integracije”, dodaje civilni aktivista.

Muk
Mukfoto: PR Centar

U tom duhu stigla je juče i poruka ambasada velike petorke (Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) i delegacije EU u Podgorici koji su uz osudu nasilja i poruke da će “pojedinci morati da odgovaraju za svoje postupke”, naveli da bi prioritet u narednom periodu trebalo da bude uspostavljanje demokratskog, inkluzivnog i konstruktivnog političkog dijaloga svih koji su opredeljeni za “svijetlu evropsku budućnost ove zemlje članice NATOa, poštujući osnovne slobode, posebno slobodu izražavanja, slobodu mirnog okupljanja i slobodu vjeroispovijesti”.

”Svi koji na osnovu ovih principa rade na pomirenju društva imaće našu kontinuiranu podršku”, navode oni.

Bivši diplomata Miodrag Lekić kaže da su reagovanja ambasada zapadnih zemlja očekivano oprezna u formulacijama, ali da njihove poruke ukazuju na sljedeće:

”Upozorenje svim akterima da poštuju zakonske i univerzalne principe demokratije s apelom za prestanak nasilja. Primjetno je i očekivanje stranih centara da sve što se dogodilo na Cetinju, ali i prije toga, mora imati jasno identifikovane nosioce koji bi morali snositi odgovornost. To je uostalom pravilo koje važi u demokratskim državama. Ovaj dio poruka bi posebno trebalo da pročita i po mogućnosti razumije sam Đukanović”, kaže bivši ambasador, navodeći da je nešto otvorenijom izjavom bivša njemačka ambasadorka “precizno kvalifikovala prethodnu vlast kao subjekte koji su pokušali čin državnog udara”.

Ne brane državu nego milijarde

Iz Građanskog pokreta URA, čiji je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ovih dana na meti protivnika ustoličenja i DPS-a, ponovili su da su razlozi toga druge prirode.

”Pojedinci koji su bili inicijatori nemira i pokušaja rušenja ustavnog poretka moraju biti procesuirani i odgovarati za svoje postupke. Veljović i DPS nisu branili ni državu ni njene interese, nego milijarde pokradene od građana, tone kokaina i cigareta i to pokušajem rušenja ustavnog poretka. DPS i zlonamjerni pojedinci moraju prestati da manipulišu iskrenim osjećanjima i emocijama građana Crne Gore gurajući ih u sukobe, nemire i kršenje zakona”, rekao je šef poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar.

On kaže da je Veljović napadom na službeno lice, čiji je snimak na Tviteru objavio Abazović, razotkrio stvarne inicijatore protesta i one kojima su odgovarali neredi - iako je na Cetinju bilo i građana koji su tu bili iskreno i iz svojih uvjerenja.

”Otuda se još jednom pokazalo da kriminalne organizacije moraju biti sankcionisane, a za to su nam potrebne nezavisne institucije, u prvom redu Tužilački savjet i Tužilaštvo. Pozivamo sve političke subjekte i građane Crne Gore da zajednički doprinesemo očuvanju javnog reda i mira i daljoj demokratizacije društva, te ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Sada je pravi trenutak da sjednemo za sto i radimo na uspostavljanju dijaloga i prevazilaženju političke krize”, rekao je Konatar “Vijestima”.

Konatar
Konatarfoto: Savo Prelević

Iz SNP-a dodaju da Veljović već duže vrijeme stavovima uzbunjuje crnogorsku javnost i da je njegovo prisustvo na Cetinju bilo očekivano.

”Ostrašćenost koja vlada bivšim direktorom policije nije mogla donijeti ništa dobro i rezultirala je sramnim napadom na pripadnike policije. Njegovo ponašanje može se okarakterisati kao jasan znak pobune protiv države i ustavnog poretka”, navod u izjavu za “Vijesti” iz partije Vladimira Jokovića.

Šef kluba “Mir je naša nacija” Momo Koprivica je na pres konferenciji takođe kazao da “bivši režim želi da zaštiti svoje bogatstvo, navodeći da je ubjedljiva većina građana pokazala da ih zanima samo država Crna Gora kao država vladavine prava”.

On je kazao da je DPS danas izvršio napad na ustavni poredak države i da čini nešto što su klasične terorističke akcije. Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kazao je da imajući u vidu da je Veljović i službeno lice, prema zakonima i Krivičnom zakoniku, “jasan je zaključak da se radi o pokušaju državnog udara u koji je uključen i dio vlasti”.

I jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je juče da je događaje na Cetinju organizovao Đukanović.

Predsjednik Prave Marko Milačić poručio je da je šef države “otišao politički podvijenog repa ostavivši svoje ‘komite’ na cjedilu, a svog savjetnika Veljovića sa lisicama na rukama”.

”To je indikator definitivnog kraja ovog prevaziđenog političara (balkanskog despota), kojem je i međunarodna zajednica okrenula leđa, uz poruku da pojedinci moraju odgovarati”, smatra Milačić.

Opozicija optužuje vlast za sluganstvo Vučiću

I dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio juče Vladu Crne Gore što je omogućila ustoličenje, iz partija bivše vlasti su se čule oštre riječi.

U jednom od bezbroj saopštenja i poruka na Tviteru, DPS je naveo i da se “vlast koja je napala svoje građane, sakrila u mišiju rupu i sa društvenih mreža raspaljuje mržnju”, među njima.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović, polemišući javno sa izjavama premijera, se zapitala “kakav je to bio državni udar kada su učesnici okupljeni građani, koja je državna institucija bila napadnuta i čije su ustavne nadležnosti bile ugrožene”.

”Da upoznamo Krivokapića da crkva nije državni organ, kako on to, očigledno, smatra, već jedna od više vjerskih zajednica koje su po Ustavu odvojene od države. Baš zato, protest građana protiv ustoličenja nije nikakav državni udar, već ustavno pravo na okupljanje i javni stav”, navela je ona.

Njihov potpredsjednik Jevto Eraković je u objavi na mrežama napisao da su “korišćenje nedozvoljenih sredstava, prekomjerna upotreba sile, svjesno provociranje i brutalnost nezabilježeni do sada”.

”Izmišljeni Molotovljevi kokteli i medijski pritisak jasno govore o namjeri”, trvrdi on.

Policijskoj intervenciji tokom koje su uklonjene barikade na Cetinju prethodila je informacija iz Vlade da je na policiju bačena takva eksplozivna naprava. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sinoć je na TV “Vijesti” pokazao muškarca koji u ruci drži flašu koja podsjeća na Molotovljev koktel...

”Bezrazložnu i prekomjernu upotrebu policijske sile koju je Vučićeva marionetska vlast sprovela na do tada potpuno mirne proteste na Cetinju”, osudio je SDP.

”Svemu je prethodilo dokazano lažno i prezira dostojno ‘infromisanje’ javnosti od strane premijera Krivokapića o navodnom bacanju Molotovljevog koktela na policiju. Desantom na Cetinje NATO helikopterom je otkrivena srž političkih podjela, sahranjeno i ljudsko i vjersko, a lažima o ugroženoj navodnoj religioznosti Vučićeve posluge u Crnoj Gori ovakvom službom održano je opijelo”, piše u saopštenju.

Stevo Muk kaže za Vijesti da “navode o prekomjernoj upotrebi hemijskih sredstava treba ispitati u okviru zakonom predviđenih procedura, kao što i počinioce napada na policijske službenike treba procesuirati u skladu sa zakonom”.

”Individualna odgovornost zasnovana na činjenicama neophodna je kao najbolji način odbrane državnih interesa,” dodaje on.

DPS i SDP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o eventulanom planu državnog puča.

DF: Premijer nas je zvao zbog državnog udara u samoj Vladi

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je na pres konfereciji ispričao da je u noći između subote i nedelje njega i MIana Kneževića pozvao premijer koji im je saopštio da je “u toku državni udar i to ne samo tamo gdje se odigrava neprijavljeni skup, nego da se državni udar dešava i u samoj Vladi, jer ljudi koji su zaduženi da sprovode zakon ne žele to da rade”. On je prenio da je “postojao problem u Vladi i u menadžmentu policije, gdje neki nisu htjeli da rade svoj posao”, objašnjavajući da misli na omogućavanje ustoličenja Joanikija.

Iz Uprave policije nisu komentarisali ove navode, a Miodrag Lekić kaže da i “sinoćna premijerova izjava pred predstavnicima političkih partija o državnom udaru u samoj vladi zahtijeva precizna objašnjenja i takođe pokretanje istrage i sankcija”.

”Isuviše su se dogodile ozbiljne stvari za bezbjednost države i građana da bi one mogle proći bez pravnih i političih epiloga. Druga su pitanja mnoge lekcije i za vlast i za opoziciju iz ovih događaja. Parlamentarna većina koja nosi najveću političku odgovornost za procese u zemlji mora konačno naći mehanizme svog djelovanja, uključujući nadzor i pomoć vladi, što je elementarno pravilo u parlamentarnim demokratijama. Takođe očekivano od strane međunarodnih predstavnika upućeno je korisno upozorenje da će dalji procesi uticati na dalju dinamiku međunarodnih, posebno evropskih integracija Crne Gore. Mislim da sve poruke sa međunarodnih instanci treba u isti mah s uvažavanjem i bez nepotrebnih inferiornosti, ozbiljno konsultovati i primiti k znanju”, rekao je Lekić.

Abazović: Naoružavani pojedinci na Cetinju, policija to istražuje

Vicepremijer Dritan Abazović rekao je da je postojao plan destabilizacije čitave države, a ne samo Cetinja, i da se uvede “saoizacija”, odnosno da počnu blokade i protesti.

Gostujući na TV Vijesti on je rekao da je Đukanović zadobio težak udarac:

”DPS je od faktora mira i stabilnosti postao grupacija koju, osim što prati kriminalni bekgraund koga ne mogu nikako da se oslobode, sada prati i ekstremizam i sa elementima terorizma”.

Abazović
Abazovićfoto: TV Vijesti

”Određena lica su se naoružavala na Cetinju, ne optužujem nikoga dok se ne prikuple sva operativna saznanja... policija naravno to istražuje... a oni su se isturili kao inicijatori i ljudi koji su se najviše zalagali za ovaj scenario koji je trebalo da ima fatalne posledice ne samo po Cetinje, nego je to bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destablizaciju sa elementima disolucije. Ako postoji tužilaštvo, to ne smiju da zanemare”, rekao je.

Vicepremijer je iskazao zadovoljstvo jer su, kako je rekao, sačuvani mir i ustavni poredak u državi, navodeći da je policija bila uzdržana 30 sati i da je suzavac bačen kada je Veljović pokušao da probije policijski kordoni i da uspostavi komandu nad određenim službenicima policije.

Komentarišići navode DF o “državnom udaru u vladi” i informacijama o smjeni šefa policije, Abazović je potvrdio da su postojala različita mišljenja oko “operativno taktičkog djelovanja” jer je postojala velika verovatnoća za incidente. Kazao je da je dio menadžmenta morao da sagleda i taj segment, da je on tražio garancije da će se ustoličenje sprovesti bez ikakvih posljedica.

”Vijesti” saznaju da je dio menadžmenta policije smatrao da Porfirija ne treba slati u situaciju gdje se očekuju incidenti, jer je štićena ličnost, a da je iz tih profesionalnih razloga taj dio menadžmenta nudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Abazović je objasnio da su Sergej Sekulović i Zoran Brđanin bili kod njega na sastanku u trenutku kada je premijer bio sa liderima DF a kada je došao “kod premijera, da su oni već bili otišli”.

”Najmanje ko je pozvan da priča o puču je DF. Mi smo ovdje da zaštitimo interese Crne Gore”.

Đukanović: Nezapamćena sramota SPC i Vlade

Predsjednik Đukanović poručio je da bi “samo čovjek bez dostojanstva” sebi dozvolio da “helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog”.

”Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prijestonici, Vlada je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore”.

Đukanović
Đukanovićfoto: Screenshot

On je ocijenio da je Cetinje još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore.

”Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nijesu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost Prijestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbjednosti”.

Bonus video: