"Ovakvu sliku ne smijemo dozvoliti"

Lekić: Ako se kaže da su se u jednom danu desila dva državna udara, onda CG liči na svijeću koja gori sa obje strane

"Posljednji je trenutak da se racionalnom, efikasnom, timskom organizacijom, bez provincijskih lukavstava, prozirnih propagande uzdigne funcionisanje izvršne i paralemntarne vlasti na nivo istorijskog zadataka građenja pravne i integrisane crnogorske države kao i demokratske, ekonomske i kulturne emancipacije crnogorskog društva", poručio je Lekić

23348 pregleda 12 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Demosa i poslanik u Skupštini Crne Gore Miodrag Lekić saopštio je danas dva stava, unutrašnjeg i spoljno-političkog karaktera, a povodom kako je kazao nepotrebno burnih, na Cetinju i u vladi, još ne sasvim razjašnjenih događanja oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je održano 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Lekić u prvom stavu navodi da "ako se sa zvaničnih mjesta saopštava da su se u jednom danu dogodila dva državna udara, jedan protiv vlasti, drugi u strukturama same vlasti - onda primjenom jedne metafore - crnogrska država liči na svijeću koja gori sa obje strane".

"Ovakvu sliku ne smijemo dozvoliti već primarno u parlametarnoj većini koja je na izborima dobila narodni mandat, zapravo dobila kredit koji se za godinu dana prilično istrošio, usmjeriti ozbiljan zaokret", istakao je Lekić.

On je dodao da dok je strategija predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) "Mila Đukanovića i poraženih političkih snaga održive korupcije i kriminala sasvim jasna, dakle "što gore to bolje" - ključno pitanje ostaje da li će vlast uspijeti da konačno ozbiljno i zrelo profunkcioniše na poznatim pravilima parlamentarne demokratije".

"Zato je posljednji trenutak da se racionalnom, efikasnom, timskom organizacijom, bez provincijskih lukavstava, prozirnih propagande uzdigne funcionisanje izvršne i paralemntarne vlasti na nivo istorijskog zadataka građenja pravne i integrisane crnogorske države kao i demokratske, ekonomske i kulturne emancipacije crnogorskog društva", poručio je Lekić.

On u drugom stavu navo da "i aktuelne opservacije pa i manipulacije o ulozi međunarodnog faktora, pojednostavljeno i neadekvatno rečeno – "ambasada" zahtijevaju jasan stav potencijalno konsolidovane crnogorske vlasti".

"Prvo treba razlikovati visoke diplomatske predstavnike zemalja od mogućih specifičnih službi sitnijeg ili manje sitnog nivoa sa potencijalnim zadacima ove ili one vrste", poručio je Lekić.

On je kazao da diplomatske poruke zemalja partnera treba ozbiljno uvažavati, te da je neozbiljno i neodgvorno činiti suprotno.

"Pritom zadržati državno dostojanstvo, bez manifestacija kolonijane svijesti, i sa funkcijom internih parcijalnih interesa. Ne samo da pretijerana inferiornost dijeluje mučno na domaćem planu već je ona nepotrebna i diplomatskim predstavnicima ozbiljnih zemlja. Lično bih izrazio rezerve na tačnost premijerove izjave da su mu dvije ambasade rekle da ne ide na ceremoniju ustoličenja mitropolita, a u svakom slučaju smatrajući takvu izjavu državno neadekvatnom. Ako je prokalmovano, i narodnom voljom potvrđeno primarno partnerstvao sa Evropskom unijom, onda i diplomatski kanal prema Briselu treba da bude kontinuirano otvoren", rekao je Lekić.

Po njegovim riječima, "plasiranje glasina da ambasade sada, a navodno i ranije, određuju sastav vlade treba odbiti s pozicije elementarnog državnog digniteta".

"To uraditi i kao izraz respekta prema zemljama koje su akreditovale diplomate ovdje. Crnogorska država, odnosno ozbiljna vlast ne smije dozvoliti da joj vlade sastavljanju ni crkva niti "ambasade", uz svu poznatu i priličnu razliku između ovih institucija", poručio je predsjednik Demosa.

Lekić dalje navodi da "ozbiljne i prijateljske države podstiču funkcionisanje države na poznatim pravilima demokratije koja vodi progresu društva".

"Primarno ostavljajući autonomnost i odgovornost političkim činiocima koji su na izborima ostvarili legitimitet vršenja vlasti. Pritom nadzirući da li vlast poštuje principe pravne države i pravila demokratije. U ispravnost navedenih stavove, koji nisu nikakva mudrost već elementarne premise državnog i diplomatrskog funkcionisanja, sam se mogao uvjeriti i u razgovoru prije nekoliko dana sa ambasadorom zapadne zemlje velike istorije, demokratije i kulture, i zato prijateljske, i baš zato i bez pretenzija "sastavljanja" vlade u drugoj zemlji", zaključio je Lekić.

Preporučujemo za Vas