Radulović: Crna Gora posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma

Govoreći o rezultatima u sprovođenju Regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu (SALW), naglašeno je da je to ključni mehanizam za dalju saradnju, te da su potrebni zajednički napori u ostvarenju najvažnijih ciljeva

7267 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ostaje potpuno posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima i ciljevima, kazao je ministar vanjskih poslova (MVP) Đorđe Radulović.

On je, na video-konferenciji o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu, rekao da nekontrolisana distribucija i ilegalna trgovina malim i lakim naoružanjem zabrinjavajuće utiče na mir i bezbjednost, održivi razvoj i ljudska prava u mnogim djelovima svijeta.

„Jer je najveći broj kršenja ljudskih prava počinjen upravo ovim“, dodao je Radulović.

Na sastanku su, kako su kazali iz MVP-a, učestvovali i visoki predstavnik Evropsku uniju (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, i državni sekretari.

Borelj i Johanson, kako se navodi u saopštenju, rekli su da je zajednički interes suzbijanje proliferacije oružja i intenziviranje napora u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem.

„U kontekstu suprotstavljanja globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su organizovani kriminal i terorizam“, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o rezultatima u sprovođenju Regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu (SALW), naglašeno je da je to ključni mehanizam za dalju saradnju, te da su potrebni zajednički napori u ostvarenju najvažnijih ciljeva.

Radulović je pozdravio francusko-njemačku inicijativu koja je borbu protiv krijumčarenja i nezakonite trgovine naoružanjem, kao i njihovom municijom stavila u prvi plan regionalne saradnje.

On je, kako je saošteno iz MVP-a, ocIjenio da je rješavanje bezbjednosnih pitanja jedan od ključnih izazova u procesu integracije u EU.

Radulović je rekao da je od prošlogodišnjeg sastanka u Berlinu postignut napredak, ali da preostaje još mnogo posla kako bi Zapadni Balkan postao sigurniji region, u čemu, kako je rekao, očekuje podršku međunarodnih partnera i donatora.

„Crna Gora je, kao kredibilan partner, spremna da uloži napore u pravcu razvoja relevantnih politika i primjene najviših standarda u ovoj oblasti, kako bi naš region bio bolje mjesto za sve nas“, kazao je Radulović.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić se nada da će Crna Gora u bliskoj budućnosti, a na osnovu ostvarenih rezultata naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, dobiti Izvještaj o statusu realizacije privremenih mjerila.

“Privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 su s pravom blokirala godinama napredak u pregovorima, ali to je jedna situacija koja je proizvela efekat na cjelokupno društvo, kako na građane, tako i na samu administraciju”, rekao je on.

Miljanić je kazao da nedozvoljena distribucija i trgovina vatrenim oružjem i pripadajućom municijom predstavlja stalnu prijetnju po unutrašnju bezbjednost.

„Naša zemlja ostaće posvećena ostvarenju svih ciljeva definisanih u Mapi puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na ZB i dati svoj puni doprinos snaženju partnerstva sa regionom“, zaključio je Miljanić.

Bonus video: