Leković: Iznos od 75.000 eura za sanaciju krova zavičajnog muzeja - Dvorca kralja Nikole mizeran i sraman

"Što se tiče Opštine... Dvorac kralja Nikole može slobodno da se sruši"

2475 pregleda 46 reakcija 2 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Iznos od 75.000 eura koji je Opština Bar uplatila Kulturnom centru za sanaciju krova zavičajnog muzeja - Dvorca kralja Nikole predstavlja "mizeriju i sraman odnos prema crnogorskoj istoriji", ocijenio je predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković.

"Prvo, jasno se zaključuje da se ne radi o namjenski opredijeljenim sredstvima, već "kusuru" preostalom od kulturne manifestacije Barskog ljetopisa kojem su se svake godine iz opštinske kase, bez bilo kakve kontrole i izvještaja o utrošenim sredstvima uplaćivali iznosi od po 300.000 eura", naveo je Leković.

On je naveo kao primjera nekoliko prokekata koji pokazuju "nesrazmjeru uloženog u razne projekte sa jedne strane, i “kusurom” namijenjenim za sanaciju dvorca, sa druge" strane.

"Opština je za izradu nadvožnjaka prema Bjelišima opredijelila i utrošila 2,5 miliona eura. Opština je za sanaciju samo jedne ulice na Velikom pijesku, i to po čistoj interesnoj liniji obezbijedila 338.991,60 eura, pri čemu je na istom mjestu takođe interesno, pojedincima obezbijedila vodu za 560.000 eura. Opština je prije dvije godine za potrebe obnove sopstvenog voznog parka utrošila 290.000 eura. Opština je kako kaže, samo ove godine na razne projekte utrošila preko 4 miliona eura. To je dakle, mizerija broj dva, od 4 miliona, za sanaciju spomenika kulture "kusur" od 75.000 eura", naveo je Leković.

On je podsjetio da je u jučerašnjem saopštenju iz Opštine navedeno da je ukupna vrijednost radova nešto preko 290.000 eura.

"Kako ističe direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, apsolutna neistina! U projektu piše da je ukupno potrebno 467.293,72 eura (skoro pola miliona) što je šest puta više od “kusura” koji daje Opština. Dakle, mizerija, a pritom i neistina broj tri. I na kraju, priznaćemo ponadali smo se. Slijepo smo povjerovali, naročito nakon svih ovih peripetija sa potpredsjednicom Opštine koja se poput spartaka u starom Rimu bori za svoju ideju, istoriju i državu Crnu Goru, da će predsjednik Opštine crnogorsku istoriju odnosno njen spomenik kulture podržati sa bar jednom nulom na tih mizernih 75 hiljada, a ne samo “kusurom” preostalim od ovogodišnjeg Barskog ljetopisa. Tako da je sad potpuno jasno: što se tiče Opštine i njenog Predsjednika Raičevića, Potpredsjednice Spičanović i ostalih, Dvorac kralja Nikole može slobodno da se sruši", zaključio je Leković.

Bonus video: