Eraković: Vlada mora da padne

“DPS nije organizator cetinjskog protesta. Niti bismo se stidjeli, niti bi skrivali da jesmo. Ovaj protest na svojim leđima, u svakom smislu, iznijeli su građani Cetinja i oni koji su na Cetinje u ta dva dana došli”, istakao je Eraković

15920 pregleda 107 reakcija 104 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Vlada Zdravka Krivokapića mora da padne zbog onoga što je činila tokom cetinjskih protesta, ocijenio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković, navodeći da to nije više samo političko, nego i bezbjednosno pitanje koje se tiče i stabilnosti regiona.

Eraković je ocijenio da je riječ o dugom spisku kršenja Ustava i zakona.

"Svaka od stavki na toj listi sama po sebi dovoljna je za pad bilo kojeg kabineta u demokratskoj zemlji", kazao je Eraković.

On smatra da je Krivokapićeva vlada prekršila je sve što se prekršiti moglo.

“Vlada mora da padne zato što je gušenje protesta bilo ograničavanje Ustavom garantovanog prava na način koji ne opisuju ni Ustav, ni zakoni. Vlada mora da padne jer reakcija policije nije bila srazmjerna cilju”, saopštio je Eraković.

On je istakao da je su tokom protesta bila prekomjerna upotrebe sile, da su korišćena hemijska sredstva i zakonom nedozvoljene gumeni meci.

"Da bi sve opravdali slagali su da je Molotovljev koktel bačen na Dvorski trg nešto prije 6 sati izjutra. Sama ta laž dovoljna je da Vada mora da ode", rekao je Krivokapić.

On je naveo da Vlada mora da padne zato što, prema višestrukim priznanjima aktera, uključujući premijera, crnogorske institucije nijesu donosile odluke, nego su one donošene u neformalnim centrima moći.

"Za njihov račun, tih neformalnih centara moći, instrumentalizovani su bili i crnogorska policija i crnogorska vojska", smatra Eraković.

On smatra da Vlada mora da padne i zbog toga što ne shvata da ne postoji hijerarhija ljudskih prava po kojoj je pravo na slobodu vjeroispovijesti ispred prava drugog na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.

“Vlada mora da padne i zato što nije spremna, niti sposobno da zaštiti vjerska prava Crnogoraca. Ona ne postoje. Zato što nije sposobna da štiti Ustav i sprovodi zakone. Ova Vlada mora da padne”, istakao je Eraković.

On je ocijenio da to nije više samo političko pitanje nego i bezbjednosno pitanje, pitanje koje se tiče i stabilnosti regiona.

Eraković je kazao da je jedina istina koju ovih dana ponavljaju nosioci državnih funkcija, jeste kad kažu da DPS želi da ih skine sa vlasti.

“To je tačno. To nam je prioritet. Zbog opasnosti koju ova vlast predstavlja za ovu zemlju i region. Ali, niti smo, niti ćemo, to ciniti nedozvoljenim i nedemokratskim sredstvima. Nikada i ni po koju cijenu”, poručio je Eraković.

On je rekao da je nazvati građane u mirnom protestu teroristima, nasilnim ekstremistima i akterima državnog udara ne samo da lažno optuživanje, nego je do srži sramno.

“DPS nije organizator cetinjskog protesta. Niti bismo se stidjeli, niti bi skrivali da jesmo. Ovaj protest na svojim leđima, u svakom smislu, iznijeli su građani Cetinja i oni koji su na Cetinje u ta dva dana došli”, istakao je Eraković.

On je dodao da neki od njih nikada nijesu glasali DPS, da su neki od njih glasali URU, koja čini vlast i da je sve te ljude vlast lažno optužila za nasilni ekstremizam i terorizam.

Eraković je kazao da je DPS podžao mirni protest, učestvovao.

"Bili smo i ostajemo tu. I na svakom mjestu gdje se brane vrijednosti kao sto su sloboda, nezavisnost, poštovanje različitosti i antifašizam. Da bi te vrijednosti koje, bez sumnje podržava, ogromna većina građana različitih političkih opredjeljenja odbranili - ova Vlada mora da padne”, zaključio je Eraković.

Bonus video: