glavna pregovaračica imala bilateralne konsultacije u poljskoj

Kordić: Pristupanje EU i pregovarački proces predstavljaju snažan kohezioni faktor u crnogorskom društvu

Navodi se da je Kordić "zahvalila na podršci Poljske evropskom putu Crne Gore, posebno u kontekstu primjene Nove metodologije pristupanja koja podrazumijeva intenzivnije učešće zemalja članica EU u pristupnim pregovorima država kandidatkinja za članstvo"

2475 pregleda 1 komentar(a)
Kordić (desno), Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji
Kordić (desno), Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Pristupanje Evropskoj uniji (EU) i pregovarački proces predstavljaju snažan kohezioni faktor u crnogorskom društvu, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

"Uz to, kontinuirao visoka podrška građana evropskom putu Crne Gore dodatno snaži ovaj ključni vanjskopolitički cilj naše zemlje koji predstavlja odrednicu stabilnosti i snaženja evropskih vrijednosti", istakla je Kordić u razgovoru s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Šimonom Šinkovskijem vel Senkom.

Iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je Kordić, na marginama Ekonomskog foruma u Karpaču, imala bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Poljske.

"Ona je razgovarala sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Šimonom Šinkovskijem vel Senkom, potpredsjednikom Sejma Republike Poljske Rišardom Terleckim i bivšim predsjednikom Sejma Republike Poljske Marekom Kuhćinjskim", piše u saopštenju.

Navodi se da je Kordić "zahvalila na podršci Poljske evropskom putu Crne Gore, posebno u kontekstu primjene Nove metodologije pristupanja koja podrazumijeva intenzivnije učešće zemalja članica EU u pristupnim pregovorima država kandidatkinja za članstvo".

"Ukazala je na potrebu da se jedinstvena pozicija Crne Gore kao predvodnice u pregovorima EU dodatno osnaži kroz politički dijalog na visokom nivou, s obzirom na jasni geostarteški prioritet kredibilne NATO članice", piše u saopštenju.

Šinkovski vel Senk je "čestitao Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu, istakavši da će Poljska nastaviti da pruža punu podršku našoj državi u ostvarenju misije da bude sljedeća punopravna članica EU".

"Ukazao je da pored izvornog koncepta solidarnosti i partnerstva koji je vodilja Poljske u odnosima prema državama kandidatima za članstvo u EU, Poljska je spremna da kroz intenziviranje konferencija prenosi svoja iskustva evropske integracije i upravljanja fondovima EU. Zaključio je da postoje i konkretni intrumenti jačanja saradnje u sektorskim politikama EU u okrilju Berlinskog procesa, od digitalizacije, regionalne saradnje i partnerstava među gradovima do saradnje lokalnih samouprava", piše u saopštenju.

Terlecki je poručio da je "zajednički spoljno-politički interes i Crne Gore i Poljske naše učlanjenje u EU, te da postoji mnogo izazova na koje bismo zajedničkim snagama trebali odgovoriti, zbog čega buduće proširenje Unije ne bi smjelo da se dalje odlaže".

"U kontekstu očuvanja strateške autonomije Evropske unije, istakao je da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan strateški i geopolitički prioritet", piše u saopštenju.

Kordić je ukazala da je "članstvo Crne Gore u EU snažan kohezioni faktor našeg društva, s obzirom na kontinuirano visoku podršku građana i težnju ka dostizanju evropskih standarda u svim javnim politikama".

"U kontekstu strateške stabilnosti cjelokupnog evropskog kontinenta, istakla je da Crna Gora, kao NATO članica, slijedi jasnu vanjsku politiku i evropska integracija obezbjeđuje komplementarne instrumente za to. Različite regionalne inicijative kojima se Crna Gora pridružuje, dodala je, vidimo prvenstveno kao mehanizam za brže ostvarivanje članstva u EU", kazali su iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade.

Poslanik i doskorašnji predsjednik Sejma Kuhćinjski "predložio je da se konkretizuje parlamentarna saradnja Poljske s Crnom Gorom, ali i ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana, naročito kroz uključivanje predstavnika legislativnih tijela zapadnobalkanskih država u postojeće inicijative koje Poljska predvodi i u kojima aktivno učestvuje, kao što je "Inicijativa tri mora", koja za sada okuplja samo one zemlje Centralne i Istočne Evrope koje su već postale članice Evropske unije".

"Sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa intenziviranjem saradnje, posebno kroz održavanje redovnih bilateralnih sastanaka predstavnika relevantnih crnogorskih institucija s kolegama iz Poljske, u vezi sa temama iz procesa pristupanja EU. Dogovoreno je da se bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije s Poljskom intenziviraju i da se osnaži saradnja kroz konkretne instrumente rane integracije, uključujući Konferenciju o budućnosti Evrope", zaključuje se u saopštenju.