Dobrosusjedski odnosi ključni za stabilnost Zapadnog Balkana

Injac je istakla da Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulažu na tom istom putu

9826 pregleda 1 komentar(a)
Podžić i Njac, Foto: Gov.me/Saša Matić
Podžić i Njac, Foto: Gov.me/Saša Matić

Jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa je od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja, tako i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, saglasili su se ministri odbrane Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) Olivera Injac i Sifet Podžić.

Podžić kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Injac.

“Injac je izrazila zadovoljstvo prilikom da ugosti ministra Podžića, te naglasila da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da promoviše vrijednosti transatlantske porodice”, kaže se u saopštenju.

Injac je istakla da Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulažu na tom istom putu.

“Injac je izrazila punu podršku evroatlantskim integracijama BiH, dodatno imajući u vidu da bi ostvarenje tog cilja bilo podsticaj za realizaciju drugog spoljnopolitičkog prioriteta BiH – članstva u Evropsku uniju”, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako su kazali iz Ministarstva odbrane, naglasila potrebu daljeg unapređenja postojećih dobrosusjedskih odnosa i kontinuiteta saradnje između dvije države.

Injac je rekla da Crna Gora i BiH imaju novi nivo odnosa kada je saradnja između dva resorna ministarstva u pitanju.

Olivera Injac, Sifet Podžić
foto: Gov.me/Saša Matić

“Posebno mislim na činjenicu da je tokom procesa reforme vojno – diplomatske mreže donijeta odluka da uspostavimo poziciju izaslanika odbrane Crne Gore u BiH koji će svoju dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi”, kazala je Injac.

Ona je poručila da Crna Gora tu odluku smatra jednim velikim iskorakom ka unapređivanju bilateralnih odbrambenih odnosa između dvije države.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Injac uvjerena da će bilateralna saradnja u domenu odbrane u narednom periodu, uprkos globalnoj pandemiji COVID-19, ostati intenzivna i sadržajna.

“Injac je iskazala zadovoljstvo saradnjom koja se odvija u okviru Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) kao NATO akreditovanog Centra”, kaže se u saopštenju.

Podžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, akcentovao značaj evroatlantskih integracija kao važnog spoljnopolitičkog prioriteta BiH.

Olivera Injac, Sifet Podžić
foto: Gov.me/Saša Matić

“S tim u vezi, istakao je visok stepen implemetacije obaveza koje su proizilazile iz Programa reformi odbrane 2019/2020, uprkos implikacijama koje je, posebno u finansijskom aspektu, imala pandemija COVID-19”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Podžić kazao da je zadovoljan dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i da je zahvalio na podršci Crne Gore u okviru reformskih procesa BIH.

“Podžić se saglasio sa Injac da je jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja, tako i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Kao jedan od primjera da su mehanizmi regionalne saradnje dragocjen instrument u procesu unapređenja dobrosusjedskih odnose, Podžić je, kako su navodi u saopštenju, naveo saradnju BiH i CG u okviru Američko jadranske povelje, BMTF, BCHOD, SEDM i RACVIAC.

Bonus video: