Bošnjak: Multietnički sklad u Crnoj Gori daje osjećaj sigurnosti svim građanima katoličke vjeroispovijesti

"Bošnjak se zahvalila monsinjoru Pecutiju na njegovom dosadašnjem radu i izrazila nadu da će se već uspostavljeni odnosi Crne Gore i Svete Stolice u narednom periodu još više unaprijediti"

5830 pregleda 0 komentar(a)
Pecuto i Bošnjak, Foto: Skupstina.me
Pecuto i Bošnjak, Foto: Skupstina.me

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak primila je u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija u Crnoj Gori monsinjora Luiđija Pecuta.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta potpredsjednice Skupštine, Bošnjak je izrazila zadovoljstvo da Crna Gora kao multikonfesionalna i multinacionalna država ima izuzetno dobru saradnju sa Svetom Stolicom.

Ona je istakla da multietnički sklad u Crnoj Gori daje osjećaj sigurnosti svim građanima katoličke vjeroispovijesti.

"Vrlo je važno na obostrano zadovoljstvo što je potpisan Temeljni ugovor sa Svetom stolicom i ona je izrazila nadu da će ubrzo biti kompletiran sastav Komisije koja će pratiti realizaciju potpisanog ugovora što će dodatno osnažiti dobre odnose", saopšteno je.

Monsinjor Luiđi Pecuto, kako se dodaje, se zahvalio Bošnjak na prijemu i istekao zadovoljstvo što je u prethodnom periodu obavljao funkciju apostolskog nuncija u Crnoj Gori.

"On je upoznao potpredsjednicu Bošnjak s planom otvaranja predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori koje bi funkcionisalo poput konzulata sa otpravnikom poslova, a u cilju bolje i kvalitetnije sradnje dvije zemlje".

Sagovornici su se, navodi u saopštenju, saglasili da su u Crnoj Gori i generalno na Zapadnom Balkanu podjele u narodu izuzetno izražene, a da upravo različitosti treba da predstavljaju dragulj i most saradnje, kao I da je Zapadni Balkan pravi primjer bogatstva različitih vjera, kultura i jezika na malom prostoru.

Oni su takođe konstatovali da je neophodno još od osnovnog obrazovanja stvarati svijest da je različitost dobra i da je treba njegovati i poštovati.

"Potpredsjednica Bošnjak se zahvalila monsinjoru Pecutiju na njegovom dosadašnjem radu i izrazila nadu da će se već uspostavljeni odnosi Crne Gore i Svete Stolice u narednom periodu još više unaprijediti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: