Vukić: Krivokapić da smijeni direktoricu Monstata, bili dužni da pripreme sve procesne radnje u popisnoj godini

"Ne odgovara im iz mnogo razloga pa bi, kako su, navikli da izmanipulišu i odlože popis na neko vrijeme. Ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja Monstata po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu"

15132 pregleda 11 komentar(a)
Vukić, Foto: Screenshot
Vukić, Foto: Screenshot

Socijalistička narodna partija (SNP) izrazila je zabrinutost jer se u veliki i važan projekat kao što je popis ulazi bez plana aktivnosti koji je neophodan da bi se sproveo onako kako treba, kazao je poslanik Dragan Vukić.

Navodi da Monstat nije pripremio sve što se podrazumijeva.

"Glavni izvođač radova Monstat, svojim odnosom prema popisu dokazuje da nije dorastao zadatku jer, prije svega, nije pripremljen plan aktivnosti u skladu sa zakonom i budžetskim sredstvima, tj. Monstat nije pripremio ono što se podrazumijeva. Mostat je bio dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa jer je ovo „popisna godina“ a proces je budžetiran", kazao je..

Oni od premijera Zdravka Krivokapića zahtijevaju da smijeni direktoricu Monstata Gordanu Radojević, za koju ističu da je partijski vojnik bivše vlasti, "jer jedino se bivša vlast buni protiv organizovanja Popisa stanovništva ove godine".

"Ne odgovara im iz mnogo razloga pa bi, kako su, navikli da izmanipulišu i odlože popis na neko vrijeme. Ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja Monstata po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu. To je bilo u ono vrijeme kada je Milo Đukanović saopštavao da je gorivo luksuz a stopa nezaposlenosti bila nikad veća. Sve ovo dokazuje koliko je ova institucija bila pod uticajem bivše vlasti i sužila im za manipulisanje građanima po potrebi", kazao je Vukić.

Navodi da je. da bi se popis sproveo valjano, neophodnoje uključiti ozbiljne i profesionalne ljude kako bi se poštovale zakonske obaveze i evropski standardi.

"Nakon usvajanja plana aktivnosti, neophodno je formirati radna tijela i grupe za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa. Takođe, neophodna je izrada obrazaca, uputstava za popisivanje, izrada softvera za unos podataka, izbor popisivača, instrukcije za popisivače, organizacija za prikupljanje popisnih rezultata. Sve to ne može se sprovesti sa isluženim kadrovima DPS-a čiji je jedini cilj da nanesu što veću štetu državi", zaključuje Vukić.

Bonus video: