SNP podnio Skupštini inicijativu za opoziv Đukanovića

Povod za pokretanje inicijative bila je Đukanovićeva izjava od 28. avgusta, kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu

21653 pregleda 824 reakcija 39 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti, Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti, Boris Pejović

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je Skupštini inicijativu za opoziv predsjednika države Mila Đukanovića.

Povod za pokretanje inicijative bila je Đukanovićeva izjava od 28. avgusta, kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države", kazao je tada Đukanović.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, iz SNP-a navode da je takvim postupanjem Đukanović izvršio grubu povredu člana 14 Ustava koji propisuje da su "vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova".

Iz SNP-a navode i da je Đukanović prekršio član 161 Krivičnog zakonika "organizujući i pozivajući na sprječavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost" Veselin Veljović.

Inicijativu je potpisala većina poslanika vlasti, osim poslanika Građanskog pokreta URA i predsjednika Demosa Miodraga Lekića.

Iz GP URA su "Vijestima" nezvanično kazali da inicijativu nisu potpisali iz tehničkih razloga, ali da podržavaju predlog SNP-a, kao što su i više puta javno izjavili.

Iz Demokrata su sinoć optužili tu partiju da nije htjela da podrži inicijativu za opoziv Đukanovića.

Bonus video: