ASK ispituje kako je DPS finansirao izbornu kampanju 2016.

Crnu Goru trenutno potresa afera "Koverat", koja je izbila poslije snimka na kojem se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević daje koverat sa 97.500 eura tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za, kako se sumnja, finansiranje izborne kampanje DPS-a
2376 pregleda 11 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) saopštila je da je danas izvršila nadzor i kontrolu da li je u toku izborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) prekšrila Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

Kako je saopšteno iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić, to su odlučili da urade poslije pisanja medija.

Crnu Goru trenutno potresa afera "Koverat", koja je izbila poslije snimka na kojem se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević daje koverat sa 97.500 eura tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za, kako se sumnja, finansiranje izborne kampanje DPS-a.

Knežević je kazao da je to uradio u dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

"Ovlašćeni službenici ASK su, postupajući po službenoj dužnosti kao i na osnovu medijskih natpisa i eventualne sumnje da su sredstva za finansiranje izborne kampanje prikupljana i da su plaćanja troškova izborne kampanje vršena suprotno zakonskim odredbama, dana 2.02.2019. godine izvršili nadzor i kontrolu nad sprovođenjem zakonskih odredbi u toku izborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine političkog subjekta DPS. Nadzor i kontrolu dokumentacije političkog subjekta nadležni službenici Agencije izvršiće u skladu sa članom 46 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja," navodi se u saopštenju.

Tim članom obuhvata se kontrola oblast kontrole i nadzora u toku izborne kampanje.

"Predmet kontrole biće utvrđivanje da li je bilo prikupljanja sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno članu 18 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, da li je bilo plaćanja troškova izborne kampanje sa računa koji nijesu otvoreni za izbornu kampanju ili u gotovini, kao i da li su svi troškovi i prikupljena sredstva obuhvaćeni u izvještaju koji je podnijet Agenciji za sprječavanje korupcije," kazali su iz Agencije, dodajući da je odgovornom licu u DPS-u za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja ostavljen rok od osam dana za izjašnjenje.

Bonus video: