Traže ostavke zbog ”nezapamćenog nasilja”

Ostavke traže i od rukovodstva RTCG i funkcionera cetinjske URA. Pisac Andrej Nikolaidis pozvao okupljene da “pozdrave” i DPS, jer sve što se dešava ne bi bilo moguće “bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju”

30623 pregleda 1297 reakcija 107 komentar(a)
Nikolaidis, Foto: BORIS PEJOVIC
Nikolaidis, Foto: BORIS PEJOVIC

Građani koji su juče protestovali na Cetinju zatražili su od premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da podnesu ostavke i “prihvate odgovornost za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima”.

Ostavke su u “Belvederskom proglasu” zatražili i od predstavnika bezbjednosnog sektora zbog, kako su naveli, zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države.

”Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisala o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost. Funkcionere cetinjske URA, čiji je predsjednik partije odobrio brutalni obračun sa njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije, te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i crkve Srbije, da podnesu ostavke i pokažu da nisu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef Abazović sprovodi”, navodi se u proglasu koji je pročitala Svetlana Pajović.

Proglas je pročitan kod Adžića krivine, gdje su učesnici protesta došli šetnjom od Dvorskog trga, gdje se prisutnima obratilo više govornika.

Okupljeni građani na Dvorskom trgu nosili su crnogorske i komitske zastave, kao i transparente “Sloboda se ne gasi suzavcem”, “Srcem za Cetinje”, “No excuse for abuse. Montenegro iz not Serbia”, “We don’t want war, we want our freedom&integrity”...

Istoričar Boban Batrićević kazao je okupljenima na Dvorskom trgu da je prošlo sedam dana od “veleizdajničke vlade da pokore Cetinje i neviđene agresije na Prijestonicu”, što su okupljeni ispratili skandiranjem “izdaja”.

”Grad su po nalozima tuđe države zasuli bojnim otrovom, šok bombama, gumenim mecima, pendrecima, stacionirajući hiljada policajaca, kola i bagera. Suzavac i teror bili su jezik kojim su govorili -jezik sile i jezik mržnje... Nisu nas uspjeli slomiti”, kazao je Batrićević.

Istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić kazala je da je “opor ukus ostavila hajka na mirne demonstracije građana”.

”Samo zato što nisu prihvatili da se u našoj crnogorskoj svetinji ustoliči pop srpske crkve Joanikije Mićović, nedostojan trona Setog Petra Cetinjskog, koji bi želio da sruši Mauzolej na Lovćenu...”.

Istakla je da nije istina da su branioci kriminogenih struktura, jer ih “niko nikada nije vodio za ular”.

Ona je kazala da utapanje u srpski svijet neće dozvoliti.

Okupljeni su skandirali Belveder, E viva Montenegro, ali i uvrede na račun Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka rekao je da nije 5. septembra bio na Cetinju, “ali je njegova krv bila.”

”Nijesam došao ovdje da branim ničiju politiku. Nemojte misliti da nemate Albance za sobom”.

Pisac Andrej Nikolaidis je kazao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici:

”Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo”.

On je pozvao građane da “pozdrave”, RTCG “koja je lagala o pucnjima na policiju i time pokušala opravdati vladin hemijski napad na Cetinje”, kao i DPS, navodeći da “ sve ovo što nam se dešava - bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće”:

”Da je spriječen desant na Rumiju, ne bi bilo desanta na Cetinje”.

Pjesnik Balša Vulević rekao je da poručuju da Cetinje i Crna Gora neće pokleknuti i neka to svi znaju koji “kidišu na njihove svetinje”.

”Okupatori naših svetinja treba da znaju da je Cetinjski manastir samo naš i mora biti vraćen istorijskim vlasnicima”.

Skupu je prisustvovalo sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), poslanici DPS-a Predrag Bošković, Aleksandra Vuković i Nikola Janović, te Draginja Vuksanović Stanković, Ranko Krivokapić i Mirko Stanić iz SDP-a.

Bonus video: