Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu sjutra o spornim postupanjima bivše vlasti

"Mora se saznati istina o tome ko je, kako i zašto doveo do protivzakonitog i selektivnog postupanja organa vlasti, u cilju zataškavanja afera i prikrivanja počinilaca kriminalnih djela. Bez istine, nema pravde, a bez pravde nema prosperiteta našeg društva", poručio je Koprivica

6506 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu raspravljaće sjutra o, kako je saopšteno, prikupljanju informacija i činjenica o spornim postupanjima i aktivnostima nadležnih organa bivše vlasti u pojedinim slučajevima.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao je da je vrijeme da se sazna istina, prije svega o postupanju organa vlasti u spornim slučajevima koji godinama, pa čak i decenijama, opterećuju javnost, najviše usljed snažne kriminogene pozadine.

Vrijeme je, kaže on, da se sazna istina o slučajevima o kojima se decenijama ćutalo sa najviših instanci sve tri grane vlasti.

"Mora se saznati istina o tome ko je, kako i zašto doveo do protivzakonitog i selektivnog postupanja organa vlasti, u cilju zataškavanja afera i prikrivanja počinilaca kriminalnih djela. Bez istine, nema pravde, a bez pravde nema prosperiteta našeg društva", poručio je Koprivica.

On ja ocijenio da se osnov za ovu, društveno veoma značajnu aktivnost, nalazi u Ustavu, Poslovniku Skupštine Crne Gore i u drugim propisima.

"U toku ove aktivnosti Odbora biće korišćene sve institucionalne mogućnosti i mehanizmi, počev od prikupljanja dokumentacije, obavještenja i drugih informacija, preko saslušanja relevantnih činilaca, pa do obrazovanja pododbora ili posebnih radnih grupa, radi što detaljnijeg i produbljenijeg bavljenja datom problematikom", kazao je Koprivica.

Najavljeno je da će se sjutra raspravljati o rješavanja stambenih potreba funkcionera, na osnovu sredstava obezbijeđenih u Budžetu Crne Gore i pronevjeri novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u prethodnom sazivu.

Prema dnevnom redu teme su su ubistva Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića i ispred Kliničko-bolničkog centra 7. oktobra 2.000 godine.

Biće razmatrani slučajevi poznati kao "Limenka" i "Kamp Zlatica", oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Kako se navodi, raspravljaće se o nehumanom zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2.020 godine, kao i o nezakonitom praćenje i osmatranje vjerskih velikodostojnika, novinara, NVO aktivista i nekadašnjih opozicionih lidera od bivšeg rukovodstva ANB i tajne policije.

Posebna tema je i ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Bonus video: