Skupština uskoro o izborima u jednom danu

Na prvoj narednoj sjednici naći će se predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi

8967 pregleda 17 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Na prvoj narednoj sjednici Skupštine naći će se predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, čijim usvajanjem će se stvoriti uslovi da svi lokalni izbori budu održani u jednom danu, potvrđeno je “Vijestima” iz Skupštine.

”Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi je u proceduri. Svi poslanici parlamentarne većine su se izjasnili da prihvataju pomenuti predlog zakona, pa će se isti naći na dnevnom redu prve naredne sjednice parlamenta”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz Skupštine.

Lokalni izbori trebalo bi da budu održani krajem godine na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, početkom sljedeće godine u Ulcinju i Beranama, a na proljeće u još 12 opština, uključujući i Podgoricu.

Iz Evropske komisije su u više navrata ukazali da bi izbori trebalo da budu istovremeno održani.

Predsjednik Milo Đukanović će lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju raspisati do 6. oktobra, kada za to ističe zakonski rok, potvrđeno je “Vijestima” iz njegovog kabineta.

Bečić je predložio da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština kako država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju i kako bi se spustile višegodišnje tenzije.

Programska direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Teodora Gilić kazala je ranije da zastupaju stav da je nakon sprovedene izborne reforme, koja uključuje i depolitizaciju i profesionalizaciju Državne izborne komisije, potrebno održati istovremene izbore na svim nivoima.

”Isto znači da je potrebno održati prijevremene parlamentarne i predsjedničke, kao i lokalne izbore u svim crnogorskim opštinama. Ovo treba da bude predmet dogovora, odnosno kompromisa vlasti i opozicije”.

Bonus video: