nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom

Krivokapić: Merkel iskazala snažnu podršku Vladi, jasni joj svi problemi koji predstavljaju unutrašnje stvari Crne Gore

On je dodao da što se tice inicijative Otvoreni Balkan ima približan stav kao kancelarka Merkel da je Berlinski proces dobro osmišljen pristup, da ubrzanje koje žele određene države kroz Otvoreni Balkan može da se postigne i kroz Berlinski proces

39984 pregleda 316 reakcija 27 komentar(a)
Milatović i Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Milatović i Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je da je sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pokazao da Zapadni Balkan nije ostavljen od EU i da Unija želi da vidi region što prije u svom naručju.

"Sve zavisi pojedinačno od država koje moraju da pokažu spremnost da ubrzanim putem slijedimo novu metodologiju, a da kroz Berlinski proces pokušamo da nadomjestimo sve što u ovom trenutku ne možemo da osjetimo kao benefite EU", rekao je Krivokapić novinarima u Tirani nakon bilateralnog sastanka sa Merkel.

On je rekao da je na bilateralnom sastanku Merkel iskazala snažnu podršku Vladi Crne Gore na istinskom putu ka EU i spremnost da svojim autoritetom doprinese da Crna Gora bude stabilna i manje podijeljena nego danas.

"Jasni su joj svi problemi koji predstavljaju unutrašnje stvari Crne Gore i naravno nijedna članica se ne miješa u taj dio, ali postoji snažna želja da Crna Gora bude primjer drugim zemljama Zapadnog Balkana kao zemlja koja je najviše uradila u pristupanju EU", kazao je Krivokapić.

On je dodao da što se tice inicijative Otvoreni Balkan ima približan stav kao kancelarka Merkel da je Berlinski proces dobro osmišljen pristup, da ubrzanje koje žele određene države kroz Otvoreni Balkan može da se postigne i kroz Berlinski proces.

Ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović rekao je da će Vlada dodatno proanalizirati aktivnije učešće u tom smislu.

Kazao je da su potpisnice inicijative predočile njene prednosti.

Milatović je ocijenio da su zajednički imenitelj svih zemalja Zapadnog Balkana EU integracije i regionalna saradnja.

"Svi današnji sastanci su imali taj fokus. Prije svega se razgovaralo o Berlinskom procesu kojeg je inicirala kancelarka Merkel 2014. Napravio se presjek učinjenih stvari i onoga što treba u budućnosti da se napravi sve u cilju EU integracija zemalja Zapadnog Balkana i snažnije regionalne saradnje. Kancelarka je rekla da će Njemačka i u narednom periodu nastaviti da igra važnu ulogu u regionu", kazao je Milatović.

On je istakao da svaka zemlja, uključujući i Crnu Goru, mora snažnije da bude pripremljena u dijelu projekata koji se kandiduju za finansiranje i u tom smislu i da u Crnoj Gori treba popraviti kapacitete i usmjeriti svu snagu kako bi sa pripremljenim projektima Crna Gora dobila mogućnost što većeg i što snažnijeg finansiranja infrastrukture.

"Crnoj Gori je potrebno da se fokus vrati na EU integracije i regionalni saradnju i ova Vlada je tome u potpunosti posvećena", rekao je Milatović.

Preporučujemo za Vas