Dragan Ivanović u Komisiji za Cetinje?

Biro za operativnu koordinaciju u petak je formirao Komisiju za analizu rezultata bezbjednosnog sektora na Cetinju, u kojoj su predstavnici Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednosti, Ministarstva odbrane, savjetnik vicepremijera i jedan član kojeg će delegirati premijer

25135 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Z. Đurić
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Z. Đurić

Premijer Zdravko Krivokapić predložiće poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića za člana Komisije za analizu rezultata bezbjednosnog sektora na Cetinju, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Ivanović je, kako je “Vijestima” potvrdilo više izvora, prihvatio ponudu na jučerašnjem sastanku premijera i predstavnika vladajuće većine u Vladi.

Biro za operativnu koordinaciju u petak je formirao Komisiju za analizu rezultata bezbjednosnog sektora na Cetinju, u kojoj su predstavnici Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednosti, Ministarstva odbrane, savjetnik vicepremijera i jedan član kojeg će delegirati premijer.

Dešavanja u prijestonici juče su bila jedna od tema sastanka Krivokapića s predstavnicima vlasti, sa kog je poručeno da niko nije jači od države i da odredbe pravnog sistema moraju da važe za sve, bez izuzetka.

Premijer i predstavnici vlasti u zajedničkom saopštenju su istakli da imaju jedinstven stav o neophodnosti smirivanja aktuelne političke situacije u državi, uz poštovanje Ustava i zakona.

”Ko nije spreman da istraje na tom putu, nije ni dostojan povjerenja koje su nam građani dali 30. avgusta 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Jučerašnji sastanak održan je na inicijativu Krivokapića.

”Vijestima” je iz više izvora sa sastanka potvrđeno da su premijer i predstavnici većine konstatovali da se Crna Gora nalazi u dubokoj institucionalnoj i političkoj krizi, da predsjednik države Milo Đukanović ugrožava ustavni poredak i da na njegove “provokacije” treba odgovoriti na zakonit način.

”Pravna država mora da zaživi, a službe bezbjednosti treba da očuvaju mir i stabilnost. Na sastanku je iskazano jedinstvo po tom pitanju”, rekao je jedan izvor lista.

Drugi izvor tvrdi da je Krivokapić juče pokazao “sasvim drugačiji” odnos prema vladajućoj većini.

”On je na sastanku uvažavao svačije mišljenje, a ni s jedne strane nije bilo isključivosti. Premijer je svjestan opasnosti u kojoj se država nalazi”, navodi sagovornik.

Izvori “Vijesti” tvrde da su na sastanku pominjani i budućnost Vlade, ekonomska situacija u državi, evropske integracije... Poručuju da su novi sastanci s premijerom neminovni.

Okupljanju u Vladi su, osim Krivokapića, prisustvovali poslanici Demokratskog fronta Slaven Radunović, Demokrata Momo Koprivica, GP URA Miloš Konatar, Pokreta za promjene Branko Radulović, Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, Radničke partije Maksim Vučinić, liste “Crno na bijelo” Srđan Pavićević, kao i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Vladajuće partije sastale su se posljednji put 19. jula, ali ni taj sastanak, kao ni prethodna dva, održana 24. juna i 6. jula, nije rezultirao nikakvim rješenjem krize vlasti, sem dogovorom da se novo okupljanje organizuje kad budu obavljene “dodatne bilateralne konsultacije” između stranaka.

Kriza vlasti dodatno je produbljena prošle sedmice zbog različitih pogleda u Vladi i vladajućim strankama na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, koje je, na kraju, uprkos velikim bezbjednosnim rizicima, obavljeno u prestonici.

Bonus video: