Đukanović: Dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije

Svjedoči se, kako je naveo, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i prijetnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu

6856 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog djelovanja u kojoj, nakon promjene vlasti, nijesu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, u izjavi povodom Međunarodnog dana demokratije, naveo da je, i pored mirne tranzicije vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvog priznanja izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života potvrdila istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi.

„Nažalost, primjera je puno. Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog djelovanja u Crnoj Gori u kojoj nijesu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije“, kazao je Đukanović.

Svjedoči se, kako je naveo, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i prijetnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

„Nadam se da svi akteri počinju shvatati da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podjelu odgovornosti. Na svim nivoima i od strane svih učesnika“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, građani zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

„Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvijek i svuda zaštite građanina, jer samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podjela i voditi zemlju dalje na evropskom putu“, poručio je Đukanović.

Bonus video: